Musliju: Udžbenici na albanskom stižu na jug Srbije iz Albanije

Eko Taxi Vranje

Bujanovac — Učenici koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku u Bujanovcu, Preševu i Medveđi dobiće do naredne školske godine udžbenike na maternjem jeziku.To je izjavio predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliju.

On je agenciji Beta rekao da će udžbenici biti obezbeđeni uz saglasnost ministarstava prosvete Srbije i Albanije.

Musliju je izjavio da je dogovoreno da se za albanske đake na jugu Srbije obezbede udžbenici iz Albanije u poslednjem susretu premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.

„Zakon dozvoljava da se udžbenici obezbede uz pomoć matične zemlje, a takav dogovor je i postignut u razgovoru dva premijera. Povodom toga već je uspostavljen kontakt Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i ambasade Albanije u Beogradu, a u Tirani je formirana komisija koja će se specijalno baviti udžbenicima za Albance u preševskoj dolini“, kazao je Musliju.

Musliju je rekao i da očekuje da će i NSA biti deo razgovora o pripremi udžbenika na albanskom jeziku.

Albanski đaci u osnovnim i srednjim školama u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa godinama koriste udžbenike na albanskom jeziku i ne prate nove nastavne planove i programe po kojima uče đaci u drugim delovima Srbije.

Učenici, nastavnici i profesori prevazilaze taj problem tako što za većinu predmeta koriste skripta i beleške.

Problem je naročito izražen u srednjim školama, za koje gotovo da nijedan novi udžbenik nije obezbeđen više od 20 godina.

Udžbenici za albanske osnovce i srednjoškolce na jugu Srbije su do 1999. godine obezbeđivani iz Prištine, od kada i postoji problem s nedostatkom udžbenika.  • Ostavi komentar