MUSLIJU: I u Nišu ćemo podići spomenik Skenderbegu

Eko Taxi Vranje

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Joniz Musliju izjavio je da će tražiti da se i u Nišu podigne spomenik Skenderbegu bez obzira što tamo nema Albanaca.On je ovakvu inicijativu obrazložio time što je Skenderbeg 3. novembra 1.443 godine sa 300 konjanika, kako je rekao, „spasio Srbe u Nišu od otomanskog osvajača“.

– On, dakle, nije spasavao samo Albance već i Srbe – izjavio je Musliju za portal „Preshevajone“ povodom odluke albanske većine u SO Bujanovac da se Karađorđev trg preimenuje u Skenderbegov.

Musliju se zapitao  zbog čega Skenderbeg ne bi mogao da dobije trg u Bujanovcu.

– U Beogradu postoji Skenderbegova ulica, u Ženevi, Londonu, Njujorku, Briselu, Rimu, Budimpešti, pa zašto Bujanovac onda ne bi mogao da stane rame uz rame sa tim svetskim metropolama – rekao je Musliju.

– Verujem da Srbi shvataju realnost.

Za ovu odluku glasala je većina i ne verujem da je država Srbija toliko naivna pa da ne poštuje odluku većine jer na drugoj strani imamo spomenik Caru Lazaru u Kosovskoj Mitrovici i Albanci nemaju ništa protiv toga – dodao je Musliju koji je u vreme oružanih sukoba na jugu Srbije bio politički komesar pobunjenih Albanaca okupljenih u OVPMB..

Svi alabanski odbornici, njih dvadeset dvoje, glasali su prošlog četvrtka da Karađorđev trg u centru grada ponese Skenderbegovo ime.

Da bi se ova odluka sprovela u delo, potrebna je dozvola Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koja zasad nije data.

Preshevajone/Bujanovačke/Vranjske  • Ostavi komentar