MIROSLAV SIMONOVIĆ Knjiga o ŠAF-u

Eko Taxi Vranje

Iskustvo animacije preneto na papir: Miroslav Simonović, I klasična priča, i udžbeničko štivo i autobiografija: prva Simonovićeva knjiga

Miroslav Simonović, Miki „Šaf“, osnivač i dugogodišnji voditelj Škole animiranog filma u Vranju, izdao je knjigu pod naslovom „Deca i animirani film“, o ovoj, sada već međunarodno poznatoj kulturnoj instituciji u Vranju.U predgovoru pod naslovom „Knjiga dobrodošla“, književnik i filmski pedagog Gradimir Stojković kazao je da je dugo priželjkivao ovakvu knjigu.

– Napokon je došlo vreme da njen rukopis držim u rukama: Miroslav Simonović – Deca i animirani film“.

Dobro nam došla – napisao je Stojković.

Sam autor, kratko, jasno, precizno na samom početku definiše namenu svog dela: „Da iskustvo koje sam stekao dugogodišnjim radom sa decom na izradi animiranog filma, prenesem na papir“.

Preneo je na jedinstven način: ispričao nam je sedmodnevnu priču kako se stvara animirani film.

Nije to klasična priča, nije ni udžbeničko štivo, nije autobiografija… ali je od svega toga sastavljena.

Elementi svega ovoga su simpatično i uz povremenu dozu blagog vranjskog humora vešto ukomponovani kao da je Miki ŠAF takvih sijaset knjiga ispisao.

A nije.

I njemu, i deci, i svima nama je dovoljna ova jedna ali vredna.

– Zahvaljujući radu sa decom na animiranom filmu, bio sam gost, učesnik, autor, predavač, selaktor, predsednik žirija na mnogim festivalima, radionicama, kampovima, postao poznat, dobio nadimak Miki-ŠAF i stekao prijatelje za ceo život – rekao je Simonović za portal Vranjske.

– I mi smo tebe stekli za ceo život, a sticaće te svako ko pročita tvoju knjigu – nadovezao se Stojković, autor predgovora.

Simonović je rođen u Vranju 1952. godine.

Osnivač je ŠAF-a i inicijator osnivanja dečjih radionica animiranog filma širom Srbije.

Filmovi koje je uradio sa decom dobitnici su mnogobrojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Dobitnik je nagrada Srebrni vitez u Kijevu, priznanja za životno distignuće „Balkanima“ i javnog priznanja Grada Vranja.

G. M. A.  • Ostavi komentar