Miroslav Simonović: Animacija dece i filma

Eko Taxi Vranje

U Američkm kutku biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, u sredu 15. decembra, predstavljena je knjiga „Deca i animirani film“ Miroslava Simonovića, osnivača ŠAF-a i rodonačelnika animacije u Srbiji i Vranju. Reč je delom o autobiografskoj knjizi u kome Simonović govori o njegovim počecima, zaljubljenosti i entuzijazmu kada je animacvija u pitanju:– Ovom knjigom sam želeo da svoje znanje i iskustvo prenesem na voditelje radionica animiranog filma, sopstvenim i  specifičnim i metodolkoškim radom sa decom, rekao je na promociji autor Miroslav Simonović.

Prof. dr Momčilo Zlatanović  kazao je da je knjiga Miroslava Simonovića nesumnjivo najbolje napisano štivo koje je on pročitao poslednjih godina:

– Autor je svoje znanje i iskustvo iz animacije preneo na papir, što knjigu svrstava u edukativna štiva. Ova knjiga, međutim nije udžbeničko štivo. Simonović priča priču o stvaranju filma i po tome je ovo knjiga jedinstvena i značajna, rekao je između ostalog prof. dr Momčilo Zlatanović.

Na književnoj večeri Miroslava Simonoviča govorio je i Vito Petrović, izdavač iz Lozovika, kod Velike Plane:

– Smatram da će knjiga Miroslava Simonovića tek biti izazov za književne kritičare, a posebno za ljude koji se bave kinomatografijom. Ovo štivo je napisano u jednom dahu, i dok čitamo knjigu, osećamo se kao da pravimo film, istakao je Petrović.

Na promociji su govorili i nekadašnji polaznici Šaf-a, koji su zahvaljujući iskustvu stečenom u školi animiranog filma, danas priznati umetnici.

Organizator promocije na kojoj je govorila i Vesna Petric, direktor biblioteke je autor Miroslav Simonović. Inače, recenziju za knjigu napisao je Gradimir Stojković, jedan od najčitanijih pisaca za decu.

S.C.

 

   • Ostavi komentar