MILE ILIĆ: Bliski susret sa Mirom Marković

Eko Taxi Vranje

Mile Ilić je rođen je pre 63 godine u Jovcu kod Vladičinog Hana, ali se vrlo brzo, zbog očevog posla, preselio u susedno Beliševo, gde zavšava osmogodišnju školu, kao đak generacije. Već tada, možda i nesvesno, uključuje se u politiku. Kao pionirski rukovodilac bio je zapažen aktivista u hanskom opštinskom komitetu mladih. Danas, Mile Ilić, redovni profesor niškog Univerziteta i višedecenijski političar, naglašava da je gen za političko angažovanje nasledio od oca Stanoja, ali i od ujaka Zarija Dimitrijevića, koji je sa 87 godina, koliko danas ima, više od šest i po decenija bio na brojnim funkcijama u politici.  

Prekretnnica u njegovoj političkoj karijeri desila se kada je Mira Marković,  1997.godine, u niškom Narodnom pozorištu, promovisala svoju knjigu „Noć i dan“.  Kako dolikuje dobrom domaćinu, Mile Ilić, tada prvi socijalista Niša, Markovićevu je pozvao na ručak, što je ona odbila. Bez obzira na to, Ilić se uveče pojavio na promociji njene knjige. Tada  dolazi do prepirke sa Mirom, koja se završava Ilićevim rečima:

„Gospođo Marković, dok se nalazim na čelnoj funkciji jedne levičarske partije u Nišu, niti hoću, niti želim da formiram drugu partiju leve orijentacije. Nastao je tajac. Bio sam svestan težine izgovorenih reči, ali sa ubeđenjem da nisam pogrešio. Ni danas ništa ne bih menjao“, priseća se Mile Ilić.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Vranjskih.

   • Ostavi komentar