Mihajlović: Direktorka apoteke otpuštala na svoju ruku

Eko Taxi Vranje

Gradski javni pravobranilac Dragan Mihajlović izjavio za portal „Vranjske“ da je direktorka ZU Apoteka Vranje Olivera Tomić otpustila petnaestak zaposlenih u administraciji na svoju ruku, bez saglasnosti osnivača – lokalne samoprave.– Ne može to tako. Mora da se poštuju odluke rukovodstva Grada Vranja. Radna grupa (koju je formirao grad, p.a) dostavila je izveštaj nakon uvida u ceo slučaj, a Gradsko veće donelo odluku da se zastane sa procesom racionalizacije. Međutim, direktorka je bila uporna da je sprovede – rekao je Mihajlović.

Tomićka je obrazložila da se racionalizacija nemedicinskog osoblja u ovoj javnoj ustanovi sporovodi po instrukcijama Ministarstva zdravlja, državnog organa koji je u hijerarhiji vlasi iznad lokalne samouprave. Ona je posle sastanka sa predstavnicima Radne grupe policiji prijavila pretnje i političke pritiske na nju. Mihajlović to demantuje.

– Samo sam je upozorio na posledice, tj. štetu koja bi mogla nastati po gradski budžet ukoliko radnici budu otpušteni na način na koji je ona to zamislila. Jer sam bio uveren, a i danas sam uveren da će svi otpušteni dobiti procese na sudu. I kada za godinu, dve tri ili više sud donese konačnu odluku da se oni vrate na posao, jasno je ko će biti odgovoran ako grad mora da im plati zarade i doprinose za vreme dok nisu radili – naveo je Mihajlović.

On je dodao da je, uprkos dobronamernim savetima, Tomićka navodno prekršila zakonske norme izjednačavajući osnovni i dopunski kriterijum za proglašenje tehnološkog viška i da je tu ključna greška u celoj priči.

– Dopunski kriterijum primenjuje se tek ukoliko rangiranje obavljeno po osnovnom pokaže da su svi radnici bodovno jednaki. Rang lista pravljena po nekim ličnim ocenama o pojedinačnom učinku radnika od strane rukovodstva ili direktorke nije zakonita – rekao je Mihajlović.

Gradski javni pravobranilac za „Vranjske“ je dodao da je Tomićki obećao da će joj u slučaju eventalne štete po budžet grada lično podneti krivičnu prijavu. 

Primenom kriterijuma iz programa rešavanja viška zaposlenih, petnaestoro nemedicinskih radnika ZU Apoteka Vranje uoči 1. maja ove godine proglašeno je tehnološkim viškom. Dirktorka Tomić je otpuštanja obrazložila obavezujućim instrukcijama Ministarstva zdravlja, iako je Grad Vranje kao osnivač bio protiv otpuštanja.

D. Dimić  • Ostavi komentar