MIŠA BRKIĆ: Niko, pa ni država, ne može da spasi SimpoDržava kao vlasnik ne može da spase Simpo i spreči gašenje te kompanije u sadašnjem obliku. Simpu, čini se, nema spasa – kaže u razgovoru za štampano izdanje Vranjskih Miša Brkić, ekonomski analitičar i novinar Novog MagazinaPrema njegovim rečima, konačnu „smrtnu presudu“ Simpu će potpisati tržište dolaskom švedske kompanije IKEA koja je važila kao mogući strateški partner Simpa:

– IKEI ne treba mastodont, već mala fleksibilna fabrika koja se svake sezone proizvodnim asortimanom prilagođava tržištu. Sve dosadašnje priče bile su isključivo političko spinovanje da bi se „narkotizovao“ jug Srbije – kaže Brkić.

U trenutku, dodaje on, kad Ikea otvori svoj megamarket, tog časa tržište potpisuje smrtnu presudu državnoj fabrici za proizvodnju nameštaja Simpo.

Brkić podseća da je još 2009. godine jedna studija Američke agencija za međunarodnu pomoć (USAID) upozorila je da je dolazak kompanije Ikea na tržište Srbije i pretnja ali i šansa za domaće proizvođače nameštaja. Domaćim proizvođačima, pa dakle i Simpu, sugerisano je da Ikea znači ne samo veću konkurenciju, već i više standarde, da će glavni adut biti unikatni nameštaj zanimljivog dizajna i da se očekuje veći izbor i bolji balans između cena i kvaliteta nameštaja.
– Preduzimljivi privatnici širom Srbije ozbiljno su shvatili poruku i krenuli (a neki samo pojačali) u biznis s proizvodnjom nameštaja. U Simpu su za to vreme spavali i čekali novac iz državnog budžeta – kaže Brkić.
Prema njegovim rečima, jedino rešenje za Simpo je da ga država oslobodi svih dugova i obaveza, da sve to oprosti i da radnicima prepusti vlasništvo nad kompanijom
-Pa neka oni onda plate dobar menadžment da upravlja kompanijom za koju tvrde da je najbolja i, ako im je potrebno neka zaposle 10.000 radnika – kaže Brkić.

 

Kompletan intervju čitajte u štampanom izdanju Vranjskih.  • Ostavi komentar