MARKO RISTIĆ: Vranjanac u Kini

Eko Taxi Vranje

,

Marko Ristić (29) iz Vranja, već četiri meseca radi u privatnoj kineskoj školi kao profesor engleskog jezika u Nantongu, gradu udaljenom oko 150 kilometara od Šangaja.Kao diplomirani filolog-anglista, radno iskustvo je stekao zahvaljujući programu stručnog usavršavanja i jednogodišnjem radu u OŠ „Bora Stanković“ u Tibuždu.

„Odlazak u nepoznato je u svakom slučaju „tamni vilajet“ jer nikad se ne zna šta te čeka, ali volim izazove i mislim da ostajanje u zoni komfora sprečava napredak. Trenutno sam veoma zadovoljan poslom jer uvek postoji šansa za napredovanje i Kina je zemlja novih mogućnosti. Ali bih se posle izvesnog vremena vratio u Srbiju“, kazao je za štampano izdanje Vranjskih Marko Ristić, profesor engleskog jezika.

Kako je Kina ogromna zemlja i svaka provincija ima drugačiju kuhinju, kaže da restorani čiji su vlasnici iz drugih krajeva Kine pružaju mnoštvo mogućnosti i drugačijih izbora.

„Tačno je da postoji hrana u Kini koja se ne može nazvati hranom u Srbiji, ali na svu sreću, u Nantongu takve hrane nema. Ovde je osnova ishrane riba i ostali plodovi mora jer je Nantong priobalni grad. Najegzotičnija hrana koju sam do sada video su pohovane škorpije, jegulje, stonoge i morske zvezde ali još uvek nisam imao hrabrosti da probam tako nešto. Meso od hobotnice jesam i za moj ukus je previše „gumasto“, iako je ukusno“, kaže Ristić.

Marko Ristić rođen je 1987. godine u Vranju.

Pohađao je OŠ „Radoje Domanović“, a potom i Srednju tehničku školu u Vranju.

Diplomirao je 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju Vranjskih.

 

   • Ostavi komentar