KUBUROVIĆ: Stanje u vranjskim sudovima lošeMinistarka pravde Nela Kuburović, na nedavnoj sednici Visokog saveta sudstva (VSS) na kojoj se raspravljalo o izboru kandidata za predsednika Višeg suda u Vranju, izjavila je da je stanje u vranjskim sudovima vrlo loše.– U prethodnom periodu obišla sam Osnovni i Viši sud u Vranju.

U Višem sudu u 11 časova pre podne nisam zatekla nijednu stranku u sudu, odnosno svaka sudnica je bila prazna i bez naznake da li su planirana suđenja za taj dan.

Vršilac funkcije predsednika Višeg suda nije pozvao nijednog sudiju na sastanak sa ministrom pravde – kazala je Kuburovićka, što se vidi iz zapisnika sa sednice VSS na kojoj se raspravljalo o kandidatima za predsednika Višeg suda u Vranju.

Ona je dodala da joj je tokom boravka u ovom sudu omogućeno da obiđe samo prostorije gde su saradnici.

– Nije bolja situacija ni u Osnovnom sudu u Vranju, gde je poslednje suđenje tog dana bilo zakazano za 11.30 časova.

Nakon čega nikog nije bilo u sudu, osim nekoliko zaposlenih.

A svima je poznato da imaju da rade i predmete koji su u programu rešavanja starih predmeta – rekla je Kuburovićeva u svojoj diskusiji.

Ona je za Draganu Ilić-Marković, kandidata čije je ime otišlo kao predlog u Skupštinu Srbije, rekla da je „odličan sudija i čovek“.

– Imaju odlične uslove rada u tom sudu, svaki sudija ima svoj kabinet i svoju sudnicu.

Tako da nije razumljivo zašto se ne radi – zaključila je ministarka pravde.

Visoki savet sudstva i ranije je raspisivao oglas za predsednika ovog suda, ali nije imao predlog za Narodnu skupštinu, pa je konkurs propao u tri navrata.

Na oglas se poslednji put prijavilo pet kandidata – Saško Aleksandrić Saško, Dragana Ilić Marković, Tatjana Mihajlović Jovanović, Nebojša Stojčić i Nada Čović.

Viši sud u Vranju je neprekidno u v.d. stanju od 2009. godine.

Aktuelni v.f. predsednika je Dragan Stefanović.

   • Ostavi komentar