Krivična prijava protiv osobe iz Vranja zbog „jamarenja“

Eko Taxi Vranje

„Orpak“, organizacija za prava i zaštitu životinja iz Kruševca, podneće krivičnu prijavu protiv Dušan Mitka, kako je upisan na fejsbuk profilu, pod sumnjom da se bavi nezakonitim jamarenjem.Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju biće podneta krivična prijava osumnjičenom koji je iz ovog grada, zbog kaznenog dela mučenja i lišavanja života životinja.

Na svom fejsbuk profilu, 14. januara, osumnjičeni je postavio fotografije sa natpisom „Posle 4 sata borbe“ i na kraju dodao žuti smajli. Na njima se jasno vidi teško povređeni, krvavi nemački lovački terijer, koji se borio sa lisicom.

U jednom od njegovih dopisivanja, vidi se da Dušan Mitka potvrđuje da je psa puštao „na liju“ kako stoji u njegovom odgovoru.

Kako prenose mediji, prema rečima Lele Bucek, predstavnice Udruženja iz Kruševca, krivična prijava biće podneta 18. januara.

Za potvrdu te informacije, pokušali smo da stupimo u kontak sa njom, ali nismo uspeli, za sada.

Inače, jamarenje je od oktobra 2005. godine zabranjeno odlukom Kinološkog saveza Republike Srbije, a prema zakonu u ‘Službenom glasniku’ Srbije, strogo se zabranjuje održavanje svih “utakmica” jazavičara i terijera gde dolazi do kontakta sa životinjama.

Jamarenje izgleda tako što se pas spusti u jamu u kojoj se nalaze lisice, jazavci ili druge slične, divlje životinje. Pas je naučen da na njih kidiše i satera ih u ćošak. Dolazi do borbe u kojoj strada divlja životinja, ali neretko i pas bude povređen. Za ove borbe uglavnom se koriste mladi i trenirani terijeri.

   • Ostavi komentar