KREĆE NOVO LUDILO: Hotel u Ćoški za MILIONE EVRA!Posle prvog, udarnog talasa samoreklame, lokalne i republičke vlasti i njihovi medijski prirepci potpuno su zaustavili priču o svom novom projektu nazvanom Centar izvrsnosti.Podsetimo, tako nešto postoji još samo na dva mesta u Srbiji, a Vranje će biti treće gde će država graditi, koliko se moglo razumeti, nekakav naučno istraživački centar, za koji se, doduše, za sada krije koliko bi mogao da košta.

Prosto rečeno, lokalna vlast je najavila da će na izletištu Ćoška od proleća 2022. početi da gradi praktično hotel sa oko 150 ležajeva, a na više od 8.200 kvadrata biće napravljeni i učionice sa kabinetima i laboratorije.E a bi se studentima omilila nauka, projektant je predvideo da pored hotela Ćoška dobije i spa centar, restoran i kafić, a predviđeno je da zgrada ima zeleni krov, kao i da bude energetski efikasna.

Bajka je toliko lepa da možda ima neko i da veruje u nju – srpski đačići i njiovi učitelji malo uče, malo se banjkaju u đakuziju, malo teretanica, malo šetnja u prirodi…

To ni Amerika nema, a mi pravimo!

Možda u ovu bajku veruju isti oni koji su verovali da će Vučić zaista da napravi stadion za 10 miliona evra u Vranju, ili da će krenuti brza pruga ka Peševu, ili da se u park može potrošiti 300 miliona…

Centar je projektovan je po uzoru na Centar izvrsnosti u Tršiću, koji je namenjen za društvene nauke. Reč je o državnom projektu, a investitor je Ministarstvo prosvete – rekla je za eKapiju Jelena Marković, glavni urbanista grada Vranja.

Ono što nije rekla, a važno je – koliko bi jedna takva investicija mogla da košta?

Recimo, kvadrat novogradnje u Vranju, vidljivo na svakom koraku, može da košta do 500 evra za „ključ u ruke“.

Samo po toj računici, kompleks od 10.000 kvadrata koštao bi oko 5.000.000 miliona evra, sa pridruženim sadržajima verovatno i čitavih 10, a kako se ovde hrani i koliko se Šarcu daje, možda i celih 15 miliona evra.

Ili, još jedno pet pozorišta, ili dva stadiona ili četiri nove bolnice, ili jedno devet obdaništa.

Uz to, Centar će imati pet spratova, a verovano i lift, koga, recimo, u „najmodernijem“ pozorištu u regionu uopšte nema, iako ima najmanje pet spratova.

Lepo, neka se nešto i gradi, samo ako jednu ulicu od 500 metara ova vlast pravi tri godine, koliko će joj vremena trebati za 10.000 kvadrata ozbiljnog prostora?

Ali, moramo misliti na našu decu, pa neka košta šta košta.

Pare ionako nisu naše.

SSB

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar