KOLEGIJUM ORL: Nije nam jasno u čemu je krivica Civkarovskog

Eko Taxi Vranje

Protivrečni nalazi veštaka iz Niša i Beograda: izvod iz saopštenje ORL

Posle podrške kolega iz Službe anesteziologije lekaru Slaviši Kanačkom, u zaštitu otorinolaringologa Darka Civkarovskog stao je i kolegijum Odeljenja ORL Opšte bolnice Vranje, saopštenjem u kome se kaže da su „frapirani odlukom Osnovnog suda u Vranju“ da dvojicu lekara nepravnosnažno osudi na po tri godine zatvora i pet godina bavljenja lekarskim pozivom nakon isteka zatvorske kazne.– Sudsko medicinski odbor iz Beograda (radili prvo sudsko-medicinsko veštačenje po nalogu suda, p.r), ni po jednoj tački nije objasnio krivicu doktora Darka.

Valjda je zadatak veštaka da krivicu obrazloži i potkrepi je dokazima.

Isti odbor prvo ga je optužio da nije izvršio pregled iz domena svoje specijalnosti, a onda konstatovao da pregled grla i grkljana ne sme da se radi kod ovakvih pacijenata.

Zatim navode da nije prepoznao neposrednu životnu ugroženost, što je, u slučaju da je dete bilo ugroženo, on poslednji trebao da uradi.

Ako su pacijenti životno ugroženi, i potrebna im je traheotomija, oni se odmah šalju na ORL odeljenje, jer smo mi paviljonski tip bolnice, a ne zovu nas na konsultativni pregled.

Takođe, zbog nedoslednosti dokumentacije, nemoguće je bilo utvrditi da je dete bilo neposredno životno ugroženo, jer sedam svedoka, od koji je šest lekara, tvrde da nije – navodi se između ostalog u saopštenju kolegijuma ORL.

Lekari još negoduju što se Civkarovskom spočitava da nije kontinuriano pratio i dokumentovao stanje pacijentkinje.

– To radi pedijatar koji je ordinirajući lekar u ovom slučaju – konstatuje se u tekstu saopštenja.

Lekari sa ORL mišljenja su da je Sudsko-medicinski odbor iz Niša „imao razumniji stav po tome šta je trabalo da se uradi“, ali da je svojom poslednjom rečenicom u nalazu i mišljenju „doveo sud u zabludu“.

– Navode da bi dete preživelo da je odmah transportovano u Niš.

Znamo da je doktor Darko po dolasku na Dečje odeljenje rekao da dete odmah treba poslati za Niš u pratnji anesteziologa.

To što postoji naredba direktora ZC da u transport ide pripravni, a ne dežurni anesteziolog, pa se izgubilo na vremenu, to svakako nije njegova krivica – navodi se u saopštenju.

„Obezbeđenje venskog puta, davanje intravenski visokih doza antibiotika u uslovima intenzivne nege i analiza acidobaznog statusa“ su stvari “koje rade pedijatri i to na odeljenju pedijetrije“, navode dalje u tekstu.

– Ako se veštaci iz Beograda i Niša nisu složili, zar nije posao sudije da ove protivrečnosti istera na čistac.

Preneraženi ovakvom odlukom suda i nametnutim stavom javnog mnjenja, jedino što možemo je da dignemo glas i nadamo se da će istina izaći na videlo i sprati ljagu sa lekarskog poziva.

Žao nam je što se ugasio jedan mladi život, ali okriviti nekog po svaku cenu je sve samo ne nezavisno sudstvo – zaključuje se u saopštenju koje je potpisalo šestoro lekara.

Vranjske  • Ostavi komentar