Koga plaši Unija albanskih opština

Eko Taxi Vranje

Pišu: Amra Zejneli i Arton  Konuševci 

Dok je za premijera Srbije Aleksandra Vučića Unija albanskih opština u regionu „dečja igra“, za gradonačelnike tih opština ovo je šansa za poboljšanje života građana putem saradnje i razmene iskustava i znanja.

 

Unija formirana 28. novembra u Tirani broji pet gradova sa većinskim albanskim stanovništvom – Tiranu, Prištinu, Tetovo, Ulcinj i Preševo i predstavlja prvu direktnu međuopštinsku komunikaciju u reigonu.

 

Na vest o njenom formiranju reagovali su mnogi u Srbiji. Vučić je poručio „neka se deca igraju ako im je tako lepo i lakše“, ali i dodao da je to u političkom i psihičkom smislu opasno jer ljudi mogu da misle da se napravilo nešto veliko.

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je i da se svi pokušaji kopiranja Zajednice opština sa srpskom većinom svode na narušavanje ustavnog poretka tih zemalja.

 

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti u razgovoru za RSE, međutim, pojašnjava da je ideja Unije saradnja i razmena.

 

„Dakle, ideja je da imamo jedan forum diskusija, razmene iskustava, sa stalnim sekretarijatom preko kojeg možemo da delimo sve one dobre stvari, ali i da učimo iz grešaka ovih albanskih opština. Ovo je prva direktna komunikacija albanskih opština celog regiona“, kaže Ahmeti.

 

On dodaje da je putem memoranduma iskazan cilj ove unije, a sledeći korak je formiranje Sekretarijata koji će raditi na organizaciji tematskih sastanaka opština. Za ovaj Sekretarijat uspostaviće se finansijski fond, a u međuvremenu, u Uniju mogu da uđu i ostale zainteresovane albanske opštine.

 

Kako je objasnio Ahmeti, gradonačelnici će se sastajati barem jednom godišnje, ali će se tematski forumi održavati tokom cele godine i u njima neće učestvovati samo ove pet opštine, već i druge zainteresovane.

 

Reakcije u Srbiji Ahmeti smatra suvišnim.

 

„Njima smeta sama činjenica da mi o tome diskutujemo, a zamislite još kada bi imali neke sporazume među opštinama“, kaže Ahmeti.

 

To potvrđuje i gradonačelnik Tirane Erion Veljia. U izjavi za RSE on ističe kako Tirana sarađuje sa mnogim opštinama država članica EU i da je takva saradnja korisna i za opštine u regionu.

 

„Mi ćemo sigurno proširiti ovu inicijativu i sa drugim opštinama. Zapravo, sve opštine se trebaju ohrabriti da se organizuju putem foruma kako bi što više učili kako bolje upravljati gradovima“, navodi Veljia.

Gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu dodaje da je nepotrebno da se ova inicijativa politizuje od onih koji, možda, i žele destabilizaciju.

„To je zato što mi na ovaj način samo učvršćujemo mostove među državama. Cilj je da jedni drugima pomognemo putem saradnje i razmene iskustava. Na primer, saradnja u pripremi za međunarodne projekte, identifikacija novih izvora finansiranja projekata, posebno onih iz IPA fondova, Cross-border i dr. Mi smo kao opština do sada imali dobru saradnju sa Italijom, Hrvatskom, Slovenijom po tom pitanju, i ta iskustva su jako važna“, kaže Cungu za RSE.

Gradonačelnik Prištine veruje da će se radom, projektima i idejama dokazati građanima ovih opština da je cilj ove mreže diskusija među Albancima o poboljšanju njihovog života.

 

„Ali to ne znači da radimo samo za Albance, već ćemo raditi i za ostale nacionalnosti koje žive u tim opštinama i to ne treba nikome da smeta“, ističe Špend Ahmeti.  • Ostavi komentar