Ko i zašto dozvoljava propadanje ZGRADE BIOSKOPA?

Eko Taxi Vranje

Stalno se potvrđuje da je kultura u Vranju samo misaona imenica, a da će se na tom polju nešto uskoro promeniti obećala je premijerka u svojoj nedavnoj poseti varošici na jugu.Činjenica da je Vranje bez pozorišta već sedam godina nekako je potisnula da ovde bioskopa nema već nekoliko decenija.

Poslednja predstava u nekada kultnom bioskopu “Sloboda” u centru grada održana je davne 1998. godine, i od tada Vranje nema bioskop.

Ogroman prostor u centru grada ostao je neiskorišćen 20 godina, a sada se bioskop urušio sam od sebe, i više ne postoji.

Ovaj prostor predmet je restitucije, ali su se oko njega sudili Udruženje zanatlija i Grad Vranje.

Grad je, nažalost, dobio spor, pa je prostor prepušten propadanju i uništenju, očigledno u nameri da se na njegovom mestu pravi nešto drugo.

Bilo kako bilo, kada se u svetu i u stotinak kilometara udaljenom Nišu emituju filmovi u 3D tehnologiji, sporedan izlaz bioskopa “Sloboda” je zakatančen.

Bioskop je sada na otvorenom, ali isključivo zato što mu je pao krov.

Jedino što u moru šuta i palih grada ukazuje da su ovde nekada bili prikazivani filmovi je belo platno koje je i dalje okačeno.

– Svog prvog Harija Potera odgledao sam neke 2002. godine u Domu vojske u Vranju. Danas, 16. godina kasnije, kada svuda u svetu kreću projekcije Grindelvaldovih zločina, ja moram u Niš – kaže jedan mlađi Vranjanac.

Pre nekoliko godina čaršijom je odjeknula priča da je žena iz Ciriha rada da Vranjancima pokloni korišćenu opremu za bioskop.

Apsurd je da grad nije pronašao adekvatne prostorije u koje bi se oprema instalirala.

Filmski festival “Most” u Vranju je održan prošle, ali biće ga i ove godine.

Festival je održan na otvorenom, jer je to novina za grad, rekla je tada većnica za kulturu Zorica Jović.

Veća novina bi bila imati zatvoren bioskop, ali na to će se još čekati.

Najnovija ideja je da se bioskop useli u novo Pozorište, kao da generacije ljudi nisu svoju borbu usmerile ka tome da se bioskop iseli odatle.

Ali, nekome treba prostor u centru, da nešto zida. Šta i kome, brzo će biti poznato.

A. Vučković

ČETIRI BIOSKOPA

Prvi bioskop u Vranju otvoren je davne 1913. godine u tadašnjem hotelu “Evropa”. Pre tih stotinak godina filmske projekcije emitovane su se pomoću agregata i Vranje je stajalo rame uz rame sa evropskim gradovima. U maloj “Švajcarskoj na jugu Srbije” je dve godine nakon Pariza emitovan prvi nemi film, a grad je između dva rata imao čak četiri bioskopa.  • Ostavi komentar