KNjIGA ZA VIKEND:„Spletkarenje sa sopstvenom dušom“, Marija Jovanović

Eko Taxi Vranje

PIŠE: Jelena Ranđelović, Biblioteka “Bora Stanković“Marija Jovanović (1959), srpska književnica, rođena je u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Do sada je izdala pet romana koji su naišli na fantastičan odziv kod čitalačke publike.

Većina kritičara se slaže da je Marijin prvi roman „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“, veoma dobar i snažan, (mnogi tvrde da je najbolji), što je retkost kada su debitantski romani u pitanju. Član je Srpskog književnog društva.

Roman „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“, u izdanju autorke, je priča u kojoj glavna junakinja bez ulepšavanja posmatra sebe i svoju prošlost, život koji je okružuje, porodicu, prijatelje. Bez obzira što ništa ne idealizuje, kao magijom nas uvlači u svoj svet prepun emocija, mladalačke lakomislenosti, pogrešnih odluka, srušenih ljubavi i ispaštanja.

Glavna junakinja Marina potiče iz ugledne porodice. Dobar je đak i poslušna devojka koja vodi normalan život. Kad na letovanju upozna Vasilisa, shvata da je on ostvarenje njenih snova.

Posle puno nezaboravnih dana provedenih sa njim, Vasilisis joj predlaže brak. Marina odbija. On odlazi u vojsku na dve godine, a ona se ubrzo udaje za drugog.

Od tog momenta njen život kreće drugim tokom – porodične tragedije, gubitak oba roditelja, sestrin promašen brak i rođenje bolesnog deteta.

„Spletkarenje sa sopstvenom dušom“, sinteza je lirične, ljupke, zadivljujuće moći pripovedanja i filozofskog, naučnog duha dokazanog na primeru životnih iskustava, osećanja i shvatanja.

Kroz vrtlog životne drame Marine, provučena su politička previranja nekadašnjeg Beograda, psiholigija mase, erotične epizode u kojima čulnost nadjačava telesno što skupa zaokružuje ovaj roman utiskom predivne, bajkovite, ali i stvarne slike života – priče koju možemo doživeti i sa njom saživeti svoj bol, svoju sreću, svoju tugu i nostalgiju.

   • Ostavi komentar