KNjIGA ZA VIKEND: Povratak Meši Selimoviću

Eko Taxi Vranje

Piše: Jelena Ranđelović, biblioteka „Bora Stanković“Mehmed Meša Selimović (1910-1982) je bio istaknuti srpski i jugoslovenski pisac iz Bosne i Hercegovine koji je stvarao u drugoj polovini 20. veka. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije: NIN-ova nagrada (1967), Goranova nagrada (1967), Njegoševa nagrada i druge. Ostao je upamćen po maestralnim književnim delima koja su i danas rado citirana.

„Tvrđava“ je jedan od najpoznatijih romana Meše Selimovića. Ovaj roman je prvi put objavljen 1970. godine i može se reći da je pandan njegovom prethodnom  romanu, „Derviš i smrt“.

„Tvrđava je svaki čovek, svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija.“ Meša Selimović

Radnja u romanu se odvija u Sarajevu, u 18. veku a priča nam mladi Ahmet Šabo, pošto se vratio iz rata u Rusiji gde je video i preživeo velike strahote. On je jednostavan, običan čovek, vojnik, koji posle rata započinje novi život bez porodice, jer su umrli od opake bolesti koja je harala u to vreme. Ahmet je musliman koji se ženi Srpkinjom i koji želi da nađe most do drugih ljudi jer zna da nas mržnja razdvaja i uništava, a ljubav je ta koja nas može održati. Iako analiza glavnog lika pokazuje da se on gnuša vlasti, ipak je svestan da mora živeti u sladu sa zakonima koje ta ista vlast nameće. Zato on pronalazi slamku spasa, a to je ljubav prema voljenoj ženi Tijani.

Osnovna tema ovog romana je univerzalna jer prikazuje odnos pojedinca i mase. Čovek je prikazan kao individua, a tvrđava je simbol pojedinca, ali i zajednice u isto vreme. Prikazujući život glavnog junaka, Meša Selimović prikazuje nešto što se može dogoditi bilo kome, u bilo kom trenutku i u bilo kojoj zemlji. Likovi u ovom romanu su izuzetno realno prikazani, jer se u svakome od njih može naći nešto što se može naći u svakome od nas.

„Kakav je ovo život, kakav svijet, u kojem činim zlo i kad mislim najbolje! A činim zlo i kad ništa ne činim, ostavljajući i dobro i zlo na miru. Činim zlo i kad govorim, jer ne kažem ono što bi trebalo. Činim zlo i kad ćutim, jer živim kao i da me nema“.

 

   • Ostavi komentar