KNjIGA ZA VIKEND: „Mi različiti“ Veselina Markovića

Eko Taxi Vranje

Predlaže: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“Veselin Marković (Beograd, 1963), je romansijer, pripovedač i esejist. Markovićeva proza objavljivana je u Norveškoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Bugarskoj.

Roman „Mi različiti“ Veselina Markovića, u izdanju „Arhipelaga“, predstavlja jedan od najuzbudljivijih i najupečatljivijih čitalačkih izazova koji savremena srpska proza ima da ponudi.

Radnja romana ogleda se u potrazi dva glavna lika za istinom o događajima koji su se odigrali u prošlosti. Ovi likovi su marginalizovani u odnosu na društvo i porodicu, a pripovedanje iz prvog lica sačinjeno je tako da nam je mesto radnje potpuno nepoznato, dok imena likova saznajemo na samom kraju romana.  Na ovaj način, pisac je uspeo da natera čitaoca da se poistoveti sa odbačenim likovima , ali i da priči podari univerzalni smisao.

Glavni likovi su dijametralno suprotni, ali su povezani osećajem krivice koja postaje jedna od glavnih tema ovog romana u kome se radnja razrešava principom verovatnoće, iako prava istina nije nikad do kraja otkrivena. Svojevrsnom potragom koja je u suštini besciljna, glavni likovi se utapaju u svet oko sebe koji je odbijao da ih prihvati.

Devojka Valentina u romanu predstavlja urođenu različitost koja se manifestuje kroz genetski poremećaj i nemogućnost obrade bilirubina u organizmu pa je zbog toga osuđena na večito žutilo i prevremenu smrt. Stečenu različitost predstavlja Vladimir, matematičar, koji je u detinjstvu bio svedok smrti svoje sestre od ujaka. Tom tragedijom  obeležen je njegov dalji život.

Za delo „Mi različiti“ Veselin Marković je dobio prestižnu nagradu „Bora Stanković“, nagradu Grada Beograda, i nagradu „Matijević“, a nacrt romana stipendiju „Borislav Pekić“. Roman se našao se u najužem izboru za NIN-ovu nagradu  što ga dodatno kvalifikuje za toplu preporuku naše Biblioteke.

 

   • Ostavi komentar