KNjIGA ZA VIKEND: „Igraj, igraj, igraj“, Haruki Murakami

Eko Taxi Vranje

PIŠE: Jelena Ranđelović, biblioteka „Bora Stanković“Haruki Murakami (1949), najveće je čudo u svetskoj književnosti. Jedan je od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca nadrealizma i dobitnik više prestižnih književnih nagrada.

Murakami je započeo sa pisanjem u ranim tridesetim godinama. Kako je sam rekao, gledajući bejzbol utakmicu, odjednom je osetio neobjašnjivu inspiraciju za pisanjem svog prvog romana. Njegove knjige svedoče da on istinski razume hemiju ljudske duše, a ume i da razumevanje pretoči u reči neverovatnom preciznošću i senzibilnošću koja tera na razmišljanje.

Roman „Igraj, igraj, igraj“, u izdanju „Geopoetike“, je spoj satire, trilera i naučne fantastike, rokenrola, seksa i misticizma.

Glavni junak, neprilagođeni usamljenik, upušta se u sasvim neobičnu avanturu. U potrazi za misteriozno nestalom devojkom, sreće čudne likove sa ove ili one strane granice realnosti.

Živi u svetu visoke tehnologije i modernih dostignuća, gde sve stare vrednosti, pod najezdom novih, polako nestaju.

„Igraj, igraj, igraj“, je napeto i zabavno putovanje kroz moderni Japan.

„Dok god muzika svira, igraj dok te noge nose. Razumeš li šta ti govorim? Igraj dok te noge nose. Ne smeš da razmišljaš zašto igraš. Ne smeš da razmišljaš o značenju toga. Jer, u osnovi, značenja nema. Počneš li da razmišljaš, noge će ti se zaustaviti. Zaustave li ti se jednom noge, ja tu više ništa ne mogu. Tvoje veze će nestati. Nestaće zauvek! I više nećeš moći da živiš nigde drugde osim u ovom svetu. Brzo ćeš biti uvučen u ovaj svet. Zato noge ne smeju da ti se zaustave. Koliko god ti se činilo besmisleno, ne smeš da misliš na to. Prati korake i igraj dok te noge nose. A ono otvrdlo razmekšaj, makar malo. Mora da je ostalo i nešto za šta još nije prekasno. Upotrebi sve što se može upotrebiti. Učini sve što možeš. Nema čega da se plašiš. Svakako si umoran. Umoran i uplašen. Svi imaju takve trenutke. Čini ti se da je sve pogrešno. I noge ti se zaustave.“

Kao i većina Murakamijevih romana, ovo je potraga koja ne mora da ima logičan kraj. On piše sjajno, razložno, uzbudljivo, delom i poučno, intrigantno, i za razliku od većine popularnih pisaca, svakako je i načitan i pismen.

Ne pristajući na granice samo jednog žanra, eklektički, dosta pozajmljuje od kriminalističkih priča, japanske poezije i magičnog realizma.

U nekim trenucima dostiže uzbudljivost trilera, dok u drugim teži nedokučivosti metafizike.

„Postoje pisci koji se usuđuju da zamisle budućnost, ali ni jedan sa toliko obzira, zabavno i tako moderno kao Murakami.“ (Newsweek)  • Ostavi komentar