KNjIGA ZA VIKEND: „Žudnja za životom“, Irving Stoun

Eko Taxi Vranje

Piše: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“Irving Stoun (1903-1989), je bio američki pisac, poznat po svojim biografskim romanima slavnih ličnosti.

Knjiga „Žudnja za životom“,  izdavač „Alnari“,  je biografija o životu Vinsenta Van Goga. Dok je pisao roman, mnogo vremena je proveo u Italiji, istražujući život ovog velikog umetnika, a inspiraciju za roman je pronašao čitajući Van Gogova pisma bratu. Irving Stoun piše vrlo jednostavnim i primamljivim jezikom, dok sama knjiga obiluje opisima pejzaža, zbog kojih se bukvalno zaljubite u nju.

Glavni junak romana je od rane mladosti bio neshvaćen. I bez obzira što je njegovo ponašanje nemarno prema ljudima koji ga vole, pisac je koncipirao delo na takav način da čitalac podržava  Van Goga u svemu što radi. Sklonost isposništvu, kojom je nesrećni slikar zauzdavao svoj temperament, bila je vidljiva u svemu. Znao je raditi po 18 sati dnevno, ustajao pre zore, prteći pribor i hodajući kilometrima da bi našao što bolje mesto za slikanje u pleneru. Nesreće koje su ga pratile uvećavala je nemaština, a kontakti sa ženama su se kao po pravilu, završavali fijaskom..

Vinsent Van Gog stvara onako kako jedino može, svestan da je u trci sa vremenom u kojoj je unapred osuđen na poraz. Istinski predan svom daru stvara sliku za slikom, fanatično odan svom unutrašnjem pozivu. Neizdrživa bujica njegovog talenta ruši sve ograde ustaljenih normi dok istovremeno pustoši njegovo zdravlje i odvodi ga na rub propasti.

Vinsent Van Gog je bio jedan od trojice najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcenjenijh slikara uopšte. Ironija je u tome što nikada ni jedan umetnik nije bio manje cenjen i priznat za života. Njegov rad obuhvata autoportrete, mrtvu prirodu i portrete, pejzaže, a najčešći motivi su čempresi, polja pšenice i suncokreti. Današnja vrednost Van Gogove zaostavštvine gotovo je neprocenjiva.

 

   • Ostavi komentar