KNjIGA ZA DANAS: „Veronika je odlučila da umre“, Paulo Koeljo

Eko Taxi Vranje

Piše: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“ 

Paulo Koeljo, brazilski autor, rođen je 1947. godine u Rio de Žaneiru. Pre nego što je svoj život posvetio književnosti, radio je kao pozorišni režiser i glumac, tekstopisac i novinar. Njegova fasciniranost duhovnim traganjem potiče iz mladosti, iz njegovih hipi dana, kada je putovao svetom, učeći o tajnim društvima i istočnjačkim religijama.

Deset godina su svi romani Paula Koelja zauzimali najviša mesta na listama bestselera širom sveta. Prema francuskom magazinu „Lire“, rangiran je kao drugi najprodavaniji pisac sveta (mart 1999). Nominacija je zasnovana na relevantnim listama bestselera u velikom broju zemalja na svim kontinentima.

Pored knjiga, piše i nedeljne kolumne u mnogim svetskim listovima. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Roman „Veronika je odlučila da umre“, u izdanju „Lagune“, Koeljov je najzreliji i najkompleksniji roman.

Dvadesetčetvorogodišnja Veronika ima skoro sve u životu – posao koji je ispunjava, divnu porodicu i momke, mladost i lepotu. Ali, zaključila je da su joj svi dani monotoni i da život nema smisla. Jednog hladnog novembarskog jutra uzima šaku pilula želeći da se ubije i da nikad više ne ugleda svetlost dana.

Međutim, prevarila se. Probudila se u mentalnoj ustanovi gde su joj saopštili da je njena smrt samo pitanje dana, jer joj je srce predoziranjem oštećeno.

„Šta je stvarnost? To je ono što se podudara sa shvatanjem većine. To ne mora nužno biti ono što je najbolje i najlogičnije. Vidite šta ja nosim oko vrata? Kravatu. Jedan ludak rekao bi da nosim neku šarenu, smešnu krpu, beskorisnu, vezanu na jedan veoma komplikovan način, koja uz to još otežava pokretanje glave i zahteva dodatni napor…“

Ovaj roman je inspirisan događajima iz piščevog života, jer je tokom tinejdžerskih dana Koeljo čak tri puta bio zatvoren u mentalnu bolnicu, u Rio de Žaneiru. Bio je stidljiv i zatvoren mladić koji je očajnički pokušavao da postane umetnik. Kada je zadnji put napustio bolnicu obećao je sebi da će jednog dana napisati roman o svom iskustvu.

„Veronika je odlučila da umre“ rezulat je tog obećanja.

 

   • Ostavi komentar