KNjIGA ZA DANAS: „Senka vetra“, Karlos Ruis Safon

Eko Taxi Vranje

Piše: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“Karlos Ruis Safon (1964), je moderni španski pisac, autor brojnih bestselera.

Rođen je u Barseloni koja je inspirisala veliki broj njegovih dela. Karijeru je započeo pišući knjige za omladinu i za taj rad je dobio brojne nagrade i priznanja.

Svoj prvi roman za odrasle, „Senku vetra“, napisao je 2001. godine.

Senka vetra“, prvi roman trilogije Karlosa Ruisa Safona, najčitaniji je roman u Španiji u poslednjih nekoliko decenija.

Safon se ovim delom plasirao u istoriju svoje, ali i svetske književnosti, dobijajući brojne nagrade i međunarodna priznanja.

Roman je preveden na preko 36 jezika, objavljen u više od 40 zemalja, prodat u preko sedam miliona primeraka i veliki je hit širom sveta.

Radnja je smeštena u Barseloni 1945. godine. Mladi Danijel je sin trgovca antikvarnim knjigama, koji tuguje zbog gubitka majke.

Jednog dana odlazi sa ocem na groblje zaboravljenih knjiga i utehu pronalazi u misterioznoj knjizi „Senka vetra“, koja ga je osvojila.

Želeći da pronađe ostale naslove istog autora, izvesnog Hulijana Karaša, shvata da je u njegovim rukama možda poslednji roman ovog autora, jer neko namerno uništava sve knjige koje je taj autor napisao.  

Nastavljajući potragu, Danijel upoznaje Klaru, slepu devojku koja je postala njegova prva ljubav i koja je i sama, par godina pre njega, postala zanesena Karašovom književnošću.

Danijel otvara vrata jedne od najmračnijih tajni njegovog grada i tako se rađa uzbudljiva priča o ljubavi, mržnji, ubistvu i ludilu…

Svaka knjiga, svaki svezak koji vidiš, ima dušu. Dušu onoga ko ju je napisao i dušu onih koji su je pročitali i živeli i sanjali sa njom.

Svaki put kad neka knjiga promeni vlasnika, svaki put kad neko klizi pogledom po njenim stranicama, njen duh raste i jača.“

Ovo je majstorski napisano delo, dirljiva i maštovita priča – pravi erotični, uzbudljivi, zastrašujući i tragični roman, koji se lako ne ispušta iz ruku.

Roman „Senka vetra“ postao je literalni fenomen u Americi i Evropi, roman koji poziva na čitanje, a čitalac sa nestrpljenjem iščekuje nastavak ove uzbudljive priče, romane „Igra anđela“ i „Zatočenik nebesa“.

   • Ostavi komentar