KNjIGA ZA DANAS: „Lovac na zmajeve“, Haled Hoseini

Eko Taxi Vranje

PIŠE: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“ 

Haled Hoseini je rođen 1965. godine u  Kabulu, u Avganistanu. Do sada je objavio tri romana, a 2006. je imenovan za ambasadora dobre volje UNHCR-a. On je književnik i lekar koji trenutno živi i radi u Kaliforniji, u SAD.

Njegov prvi roman „Lovac na zmajeve“, doživeo je veliki uspeh kako u Americi, tako i u ostalim zemljama, pa i u Srbiji. Preveden je na preko 50 jezika, prodat u preko 15 miliona primeraka širom sveta, a po njemu je snimljen i istoimeni film. Scena seksualnog zlostavljanja dečaka u filmu, izazvala je burne reakcije tradicionalnih Avganistanaca, pa je prikazivanje filma bilo odloženo za neko drugo vreme. Haled Hoseini je 2006. godine osnovao neprofitnu Fondaciju za humanitarnu pomoć Avganistancima.

Roman „Lovac na zmajeve“, u izdanju „Lagune“,  priča je o Avganistanu, o časti, poštenju, strahu i iskupljenju, ali i o užasima koje politički događaji u nekim nesrećnim okolnostima (kao što je ruska okupacija ove zemlje, a kasnije i dolazak talibana), donesu običnim ljudima. Glavni junak Amir, sin pesnikinje i oca lekara, sklapa u detinjstvu prijateljstvo sa Hasanom, sinom sluge svoga oca. U središtu pažnje je njihova drugarska ljubav koju gaje jedan prema drugome, svaki na svoj način – jedan otvoreno, a drugi krišom.  Ipak, razlike koje su im date rođenjem, u jednom surovom društvu kakav je bio Avganistan, daju ovoj priči drugačiji tok. Odanost, vernost i iskrena ljubav sa jedne strane, i oholost, sebičnost i egocentrizam nasuprot tome, dovode do uzročno-posledične veze, gde jedan požrtvovani postupak dečaka Hasana i neopravdano loša reakcija dečaka Amira, obojici menjaju život iz korena. Priliku da ispravi grešku načinjenu u detinjstvu glavni junak prihvata bez razmišljanja, mnogo godina kasnije. Iako time svesno rizikuje život, svestan je da je to jedini način da u svojoj glavi smiri duhove prošlosti.

„Hasan i ja smo odrasli na istom mleku. Prve korake načinili smo na istom travnjaku, u istom dvorištu. A pod istim krovom izgovorili smo prve reči. Moja prva reč je bila Baba. Njegova je bila Amir, moje ime.“  • Ostavi komentar