KNjIGA ZA DANAS: „Lota pravi lom“, Astrid Lindgren

Eko Taxi Vranje

PIŠE: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“Astrid Lindgren (1907-2002) je švedska književnica, poznata po svojim knjigama za decu, među kojima je najpoznatija „Pipi duga čarapa“. U maju 2013. godine se našla na 18. mestu liste  autora čija su dela prevedena na najviše svetskih jezika. Nakon Hansa Kristijana Andersena i braće Grim, ona je na trećem mestu najprevođenijih dečjih autora. Njena dela su prevedena na 96 jezika i prodata u preko 144 miliona primeraka. Astrid Lindgren je poznata i kao aktivista u borbi za prava dece i prava životinja. Dobila je mnoga priznanja za humani rad i brojne prestižne nagrade za književnost za decu i mlade, a među njima i Medalju Hansa Kristijana Andersena.

„Lota pravi lom“, izdavačke kuće „Odiseja“, roman je o maloj devojčici Loti koja živi u Salamdžijskoj ulici, sa sestrom Mija-Marijom, bratom Jonasom, mamom i tatom. To su radoznala i luckasta deca, smešna i pametna, dobra, nevaljala i neodoljiva – ukratko, prava deca. Zato u pričama o njihovim avanturama uživaju sva deca na svetu. Luckasta Lota stalno pravi lom i zasmejava ukućane. Iskrena je i pametna, iako se nekad čini da je drska. Kad joj tata kaže da mora da sačeka da odrasli završe razgovor, pa tek onda da priča, Lota kaže: „To sam i pokušavala, ali ti stariji nikad ne prestaju da pričaju.“ Kad joj dosadi što je mala, Lota ode na đubrište i stoji na kiši, pa čeka da poraste kao cveće i usevi.

„Jednog jutra Lota se probudila toliko ljuta da je celog dana pravila lom! Počelo je s jednom rupom u džemperu, nastavilo se provlačenjem kroz rupu na ogradi, posle je bilo mnogo rupa koje se nisu videle od mraka, a sve se završilo onako kako se najlepše priče završavaju – kod kuće, u maminom zagrljaju.“

Za razliku od većine tadašnjih pisaca koji su se postavljali kao vaspitači, koji podučavaju kako se treba ponašati, šta se sme, a šta ne sme, Astrid je verovala  da će lepo ponašanje doći samo od sebe ako se deci pruži dovoljno ljubavi. Po mnogim njenim delima snimljeni su filmovi za decu, a kasnije, iako se tome dugo protivila, i animirani filmovi. Danas jedna mala planeta i dve velike književne nagrade nose njeno ime.

   • Ostavi komentar