KNjIGA ZA DANAS: Lemurova ljubav, Ivana Kuzmanović

Eko Taxi Vranje

piše: Jelena Ranđelović, Biblioteka Bora StankovićIvana Kuzmanović rođena je 1966. godine u Beogradu. Član je Udruženja književnika Srbije i dobitnik priznanja “Zlatni Hit liber“ za 2011. godinu, koje dodeljuje RTS.

Autor je redovne kolumne u magazinu Ona.

„Lemurova ljubav“, u izdanju „Lagune“, roman je prvenac Ivane Kuzmanović. To je zanimljiva i čitljiva knjiga koja, bez obzira na to što pripada grupi ljubavnih romana, ima dramatičnu ljubavnu priču, vođenu tako vešto da poništava granicu između fikcije i stvarnosti.

Una je poznata pevačica koju bi svi beogradski klubovi voleli da angažuju, a Igor  uspešni biznismen, oženjen je i otac dvoje dece.

Njihova ljubavna drama se odvija u vreme tranzicije, kada se stari sistem vrednosti urušava, a novi još uvek nije uspostavljen.

Knjiga je veoma iskrena i nije samo jedna od brojnih ženskih ispovesti koje se u današnje vreme mogu naći u savremenoj srpskoj literaturi, već nam, na jedan originalan način predstavlja suočavanje sa izazovima u ljubavi.

Ovo je priča sa pozitivnom poukom koja ohrabruje, bez obzira što se romansa između glavnih likova prekinula.

„Čovek i žena se susreću i čini se da je ispred njih gladak i ravan put, trasiran ljubavlju. Ispostavlja se da, kao u napetom trileru, ništa nije onako kako izgleda, kao i da, andrićevski, „lepša duša dublje jeca.“ Ivana Kuzmanović ne ispisuje tek jednu od ljubavnih priča. Ona piše o onom univerzalnom što leži na dnu svakog velikog osećanja, što preti da od života načini tragediju, a od sigurne egzistencije tek papinate kulise.“   Danas

„Lemurova ljubav“ je sinonim za ekstremna osećanja, za radost i bol koja nam ona prouzrokuju.  • Ostavi komentar