KNjIGA ZA DANAS: „Dobro drvo“, Šel Silverstajn

Eko Taxi Vranje

 PIŠE: Jelena Ranđelović, Biblioteka „Bora Stanković“, Vranje

 

Šeldon Alan (Šel) Silverstajn (1930 – 1999), bio je američki pesnik, scenarista, kantautor, crtač stripova i autor dečjih knjiga. Njegova dela, raskošno ukrašena karakterističnim Šelovim humorom, prevedena su na više od trideset svetskih jezika i prodata u preko dvadeset miliona primeraka.

„Dobro drvo“, u izdanju „Vulkana“, je priča o umeću davanja i umeću prihvatanja.

„Bilo jednom jedno drvo… Dobro drvo, puno ljubavi za jednog malog dečaka. Dečačić je dolazio svakoga dana…“ Tako započinje jedna nezaboravna i predivna priča.

Svakoga dana dečak je dolazio u posetu drvetu, i tom prilikom se ljuljuškao na granama, peo se uz stablo i jeo jabuke.

Isplevši krunu od lišća, zamišljao je da je šumski kralj. Dobro drvo i dečačić su se ponekad igrali žmurke, a kada bi se umorio, dečak bi zaspao u njegovoj senci. Drvo je delilo sa njim radost i sreću.

Ali, što je više rastao, dečak je prema drvetu postajao sve zahtevniji, a drvo mu je davalo, sve više i više. U jednom trenutku, dečak je uzeo njegovo stablo da napravi čamac i odjedri daleko. „I dobro drvo je bilo srećno… ali ne i presrećno.“

Dečak je ceo život u potrazi sa srećom, koju, uz sav trud, nikako ne nalazi. Drvo je, za razliku od njega, ceo život srećno.

Drvo ne stiče, ne trči, ne troši, ne iskorišćava, ne živi „intenzivno“, a srećno je. Dečak, kao i mi, traži i trudi se, ali u pogrešnom smeru.

Ovo je priča i o nesebičnoj ljubavi, napisana i ilustrovana za čitaoce  svih uzrasta.

   • Ostavi komentar