KAMBERI: Beograd ne gleda prema jugu

Eko Taxi Vranje

Za sadašnji status Klanice „Jugokoop“ u Bujanovcu, koja je već 10 godina u stečaju, predsednik opštine Šaip Kamberi krivi nadležne institucije u Beogradu i Vladu Srbije.– Pokretanje proizvodnje u „Jugokoopu“ za nas je neobično važno pitanje, jer bi se to neposredno odrazilo na razvoj stočarstva i poljoprivrede uopšte. Međutim, u Beogradu ne postoji politička volja da se ovo preduzeće privatizuje i da se tako stane na put njegovoj agoniji – kaže Kamberi.

On potvrđuje stav sručnjaka da je da je za pokretanje proizvodnje u „Jugokoopu“ potrebno relativno malo sredstava.

– To je pokazala i jedna naša analiza, a „Jugokoop“ je trenutno jedan od dva-tri najvažnija privredna kapaciteta u Bujanovcu. Na žalost, i uprkos svih naših inrervencija, država to ne prepoznaje i ne pokazuje interesovanje da se tamo nešto menja – naglašava Kamberi.

Predsednik bujanovačke oštine kaže da je o ovom problemu razgovarao i sa Zoranom Stankovićem, predsednikom Koordinacionog tela za jug Srbije, te da su se složili da bi ovakvo ulaganje bilo veoma značajno za veliki broj seoskih domaćinstava koja su se do juče bavila proizvodnjom duvana i koja bi sada, za kratko vreme, prešla na uzgoj stoke.

– Ja sam prošle godine, u saradnji sa Koordinacionim telom, ponudio da lokalna samouprava , iz svog skromnog budžeta, izdvoji neka sredstva za pokretanje proizvodnje u „Jugokoopu. Ispostavilo se da stavovi KOO tela nemaju podršku Vlade i nadležnih u Beogradu – otkriva Kamberi.

Iakao je, prema njegovim rečima, Bujanovac, a pre svega njegova stočna pijaca, regionalnog karaktera, za ovu činjenicu u Beogradu malo ko haje.

– Ja sam tokom mog mandata nekoliko puta insistirao kod Koo tela da nadležni napokon reše status nekada tri najveća preduzeća u Bujanovcu – „Jugokoop“, “Gumoplastiku“ i „Bujanovačku Banju“. Međutim na planu podrške tu se nije otišlo dalje od deklarativnosti. Tako danas politički gledano, odnos prema „Jugokoopu“ je odnos države prema Bujanovcu i ovom kraju – jasan je Kamberi.

NIV  • Ostavi komentar