Kako je trošen novac za Dekadu Roma

Eko Taxi Vranje

Inicijativu za utvrđivanje tokova novca za Dekadu Roma potpisale su četiri NVO – Romski kulturni centar iz Vranjske Banje, Romski humanitarni kulturni centar Panađurište, NVO Romani Asvi iz Gornje Čaršije i UG Sakupljači sekundarnih sirovina Južne Srbije. Na spisku dostavljenom redakciji „Vranjskih“ su još tri NVO čiji predstavnici, međutim, nisu potpisali i pečatirali ovu peticiju.Koordinator jedne od njih, UG Društvo „Rom-Koštana“ iz Vranjske Banje Demir Demirović kaže da je sastanak gde je ponuđen taj spisak na potpis „organizovan na brzinu“.

Predloženo je da svi potpišemo i pečatiramo pripremljeni tekst. Posle konsultacija sa nekim kolegama, odlučio sam da ne potpišem. Zaključili smo da udruženja ne mešamo u te stvari, jer je posao ispitivanja finansijskih zloupotreba u nadležnosti državnih organa – kaže Demirović, inače dugogodišnji odbornik SPS u lokalnom parlamentu

Koordinator UG „Roma alternativa“ iz banje Nebojša Selistarević navodi da on u ovoj priči nije hteo da bude „paravan za političko potkusurivanje“.

Nemam ništa protiv ispitivanja zloupotreba. Ali, pozvani smo na taj sastanak da bismo raspravljali o Lokalnom akcionom planu za Rome. Ispostavilo se da je tema druga, Bajramović se fokusirao na pokretanje postupka za nenamensko trošenje novca. Smatram da je na tom sastanku trebalo da se bavimo našim problemima i da se manemo politike. Bolje je da imamo Akcioni plan za Rome kao dokument, kako bismo na osnovu toga mogli da izađemo javno i kažemo – evo imali smo slučaj zloupotrebe novca, po planu je bilo ovako, a urađeno je onako. Zato se nisam potpisao – obrazlaže Selistarević. 

Inicijativu nije potisalo ni UG „Sastipe“ iz Gornje Čaršije u Vranju.

Opširnije u štampanom izdanju Vranjskih.  • Ostavi komentar