KAKO JE ČERUPANA SIMKA: Kud nestadoše DVA MILIONA EVRA?

Eko Taxi Vranje

, ,

Privredni sud u Beogradu je 12. februara ove godine, po predlogu Direktne banke, pokrenuo prethodni stečajni postupak protiv Industrije hrane „Dunja“ – fabrike čokolada „Simka“ Vranje, i to rešenjem St 20/2020.Direktna banka uplatila je na depozitni račun Privrednog suda 600.000 dinara, na ime troškova stečajnog postupka, a prvo ročiste je zakazano za kraj marta 2020. godine.

Praktično, Diretna banka traži da joj se vrati kredit od preko dva miliona evra koji je odobren „Simki“, a za koji je jemac bio sin nekadašnjeg prvog čoveka „Simpa“ Dragana Tomića, Goran.

Ali, pošto blokada „Simke“ oko 355 miliona dinara, ili tri miliona evra, traje već 403 dana, Direktna banka traži da se proglasi stečaj firme kako bi mogla da se naplati od prodaje njene imovine.

Zanimljivo je da je „Simka“ zaista uzela taj kredit, ali se sumnja da taj novac nije upotrebljen za samu fabriku čokolade, već je uzet da bi „Simka“ dala pozajmicu firmi „Unis Balkan“ sa sedištem u Skoplju (bivša željezara).

Sumnja se da je tih dva miliiona evra zatim prebačeno na račun firme „Unis Derventa“, o čemu su Vranjske već pisale.

– Cilj ovakve transakcije je bio da Goran Tomić spasi firmu „Unis Derventa“ od stečaja, ali je Privredni sud u Banjaluci krajem 2019. to preduzeće ipak poslalo u stečaj. Dakle, „Simka“ nije uzela kredit za održavanje likvidnosti i za potrebe proizvodnje, već za pokrivanje minusa porodice Tomić! – objašnjava sagovornik direktno povezan sa čitavim slučajem.

Radnici „Simke“ preko sindikata najavili su da će preko svog advokata Miloša Simića podneti krivične prijave protiv Gorana Tomića, njegove supruge Dragane Tomić i njene sestre, direktorke „Simke“ Branke Stanković.

Radnici su o svojim problemima pismom obavestili i predsednik Vućića, uz pitanje dokle će da „dozvoljava ovakvim tajkunima da se bogate na račun radnika“.

– Na poslednjem mitingu u Vranju Vučić je javno obećao pomoć radnicima „Simke“ i mahao njihovim pismom podrške, a mi smo samo dobili otkaz i firma je otišla u stečaj. Ovo nije ta borba protiv tajkunizacije koju nam je Vučić obećao – kažu u sindikatu „Simke“.

Inače za stečajnog upravnika „Simke“ predložen je Mihajlo Koruga iz Beograda.

SSB

Podela rada

U pismu upućenom Info Vranjskim, radnici „Simke“ tvrde da dok oni ne primaju ni dinara preko godinu dana, „porodica Tomić uživa u Francuskoj po restoranima, u vožnji na skupocenim jahtama i skijanju na Alpima“.

I sve to protkrepljuju fotografijama.

– I dok narod Vranja gladuje i oseća posledice vladavine porodice Tomić, oni na drugom kraju sveta, daleko od srpskih zakona, uživaju. O ovome svedoče i slike sa instagram profila Katarine Tomić, unuke i mezimice Dragana Tomića – tvrde nezadovoljni radnici.  • Ostavi komentar