KAKO DO MEDALjA NA BIOS OLIMPIJADI Rad, rad i samo rad

Eko Taxi Vranje

Od osmoro učesnika Bios olimpijade iz Srbije, njih sedmoro je bilo iz Vranja: osvajači medalja iz gimnazije sa svojim profesorima (Foto: Vranjske)

Četvoro gimnazijalaca, Anastasija Petković, Kristina Jevremović, Milan Pešić i Jana Stanković, doneli su tri zlatne i jednu srebrnu medalju za poslednje Bios olimpijade u Sankt Petersburgu.Naizgled obični tinejdžeri, ali vrlo posvećeni onome što rade.

Za Bios olimpijadu praktično se pripremaju tokom cele godine uz pomoć svojih profesora.

Za portal Vranjske ispričali su da su u svojim eksperimentima na samom takmičenju koristili ekstrakte bele rotkvice, dunje, hrastovog lišaja i gljive candida albicans.

– Pojedini članovi moje porodice imaju problem sa dijabetesom i hipertenzijom, zbog toga sam upotrebio hrastov lišaj evernia prunastri i tri enzima, ACE, alfa amilaza i alfa glukozidaza.

Pomoću tog eksperimenta može se dobiti lek koji bi poboljšao život ljudima sa istim zdravstvenim problemima – rekao je  za naš portal Milan Pešić koji je na Bios olimpijadi osvojio prvo mesto iz hemije.

Učenici su se pripremali godinu dana i predano radili na svojim naučno-istraživačkim radovima koje su branili na Bios olimpijadi, i to na engleskom jeziku.

Najbolji biolozi i hemičari iz vranjskih srednjih škola boravili su dvanaest dana u Rusiji na Bios olimpijadi.

Od ukupno 900 učesnika, osmoro takmičara bilo je je iz Srbije, a njih sedmoro iz Vranja.

J. Ristić  • Ostavi komentar