Kad SNS kadrira: Propast teatra vranjskog

Eko Taxi Vranje

Pozorište u Vranju, pod upravom SNS-a, a poglavito pod direktorskom palicom Nenada Jovića Malinca, tone sve dublje, i to baš u „najuspešnijoj godini od osnivanja“, kako dotični reče na jednoj javnoj tribini i ostade živ.Teško da dotični doskorašnji prodavac lubenica u „Rodi“ i zna još neku od godina koje nisu bile najbolje, ali, 2019. godina u Pozorištu bi morala biti upamćena kao jedna od najneuspešnijih u istoriji.

Najpre, pored ogromnog odliva publike i prodaje po tri do osam karata po predstavi, pored ogromnog nerada zamaskirang nedostatkom zgrade i sličnih dnevnih problema, u 2019. godini nailazi i oseka rezultata, koji su ranijih godina isto prekrivali najveće probleme teatra čiji je glavni problem, ipak, na čelu firme.

Dok svi javljaju da je Pozorište plasiralo na festival u Doboj, i to predstavom od prošle godine koju je vranjska publika imala prilike da u najmanjoj mogućoj meri vidi samo pet puta od nastanka, niko ne želi da vidi i drugu stranu pozorišne medalje.

Prvi put od paljevine pozorišta 2012. godine vranjski teatar nije se plasirao na festival profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“, gde od povratka među profesionalce 1997. godina uspeva da bude svake godine.

Ove, ne. Predstave koje se ovde proizvode ne uspevaju da dosegnu potrebne standarde, to je poruka izostanka sa „Joakima“, i to baš u najboljoj godini u istoriji!

Uz to, vranjsko pozorište prošle godine nije uspelo da se plasira ni na „Mali Joakim“, dečijom predstavom.

Uz to, vranjsko pozorište pripremalo je predstavu „Jelka kod Ivanovih“ četiri meseca, plaćalo gostujuće glumce i slično, da bi dozvolila da predstava umre posle samo četiri izvođenja.

Na „Joakimu“ će se pojaviti Lazarevac, koji je 12 godina posle Vranja stupio među profesionalce, pa Kruševac, Priština, Kragujevac, Užice, Niš….

Svi značajni su tamo.

Nažalost, Vranje više nije značajno, i to u najboljoj godini od osnivanja.

Danas, vranjski teatar ima Jovića i SNS, ali ništa drugo, pa mu i nije mesto među ozbiljnima.

A to što se ova činjenica ama baš nikoga ne tiče, ni u pozorištu, a još manje izvan njega, tema je za one koji odvajaju silne milione za rad ove ustanove.

Kako se ovom kućom upravlja, pokazuje činjenica da je i pored višemilionskog budžeta račun ustanove više nedelja bio u blokadi, a zaposleni, iako na budžetu grada, mesecima nsu primali plate.

No, sreća da je u pitanju najbolja sezona od osnivanja.

Šta bi tek bilo da ima i nekih problema?

SSB  • Ostavi komentar