Jumko pošteđen od izvršenja, Simpo i Zavarivač nisu

Eko Taxi Vranje

Predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković izjavio je da je preduzeće Jumko u proteklim godinama bilo zaštićeno od sudskih izvršenja po tužbama radnika, „jer je država proglasila Jumko za preduzeće od posebnog interesa“.Pojedinačna potraživanja radnika po tužbama iznose od 70.000 do 200.000 dinara.

Ali, mi smo između dve vatre.

S jedne strane zakonski propisi nalažu da se izvršenja sprovode, a sa druge imamo tu posebnu državnu uredbu po kojoj se Jumko štiti kao firma od posebnog državnog interesa.

U Simpu tišina, u Jumku nada

Ako sprovedemo izvršenja, ispalo bi da udaramo na državni interes.

Da podsetim samo, račun Jumka je i dalje nedostupan za izvršenja, a imaju otvoren poseban račun preko koga posluju – rekao je Stanković.

On je dodao da će Jumko ili morati da plati te dugove, ili će država morati da obezbedi sredstva za namirenje poverilaca.

Poveriocima ostaje da se sada naplaćuju preko povrede prava za suđenje u razumnom roku – kazao je Stanković

Jumko: Isplata socijalnog programa za 300 radnika do kraja nedelje

On je dodao da je nedavno počelo sprovođenje izvršenja u „Zavarivaču“, koji je takođe duže vreme bio zaštićen od države, pa i u pogledu izvršnih sudskih odluka.

– Takođe, kod radnika koji su tužili Simpo, sva su izvršenja sprovedena i sprovode se.

Jedan deo je išao dobrovoljno, a drugi deo preko prinudnih  izvršenja, delom i preko javnih izvršitelja – rekao je Stanković.

 

   • Ostavi komentar