Jug Srbije na putu droge

Eko Taxi Vranje

Dejan Anastasijević: Ruta se ne menja

Preševska dolina je tranzitno područje, a mislim da su priče o Velikom Trnovcu i albanskim bosovima predimenzionirane. Šema za šverc heroina odavno je uhodana. Iz Avganistana on stiže u Tursku, odakle jedan krak ide ka Rusiji, a drugi, takozvana „Balkanska ruta“, preko Bugarske i Makedonije dolazi na jug Srbije i na Kosovo. Ovde se opet račva pa jedan deo heroina ide u Grčku a odatle u Albaniju i dalje u Italiju. Sa juga Srbije, opet, isporuke idu u dva pravca: jedan prema Hrvatskoj za Ausriju, Švajcarsku, Italiju, a drugi ka Mađarskoj pa dalje za Nemačku i skandinavske zemlje – jasan je Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika Vreme-On dodaje da se ta droga usput, pa tako i u Vranju, deli na manje pakete namenjene korisnicima i sitnim dilerima na lokalu.

On napominje da su veliki transporti heroina potpuno bezbedni. Radi se, kaže on, o uhodanim kanalima, a kad policija nekog uhapsi s drogom, na delu je čisto praktična stvar:

– Kad dugo nema zaplene, onda se postavlja pitanje šta se dešava: ili roba ne ide, ili neko ne radi svoj posao. Onda se nađe neki jadnik u finansijskim nedaćama, obećaju mu se lepe pare samo da prenese jedan paketić, ovaj pristane, dođe policija i zaplena se gromoglasno objavi. A za to vreme veliki transporti nesmetano prolaze – objašnjava Anastasijević.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Vranjskih.  • Ostavi komentar