Jubilej Južnih vesti

Eko Taxi Vranje

Na današnji dan 2010. godine tadašnji šef Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a Djorđe Padejski je klikom miša aktivirao tekst“Manipulacije na niškom aerodromu“, čime je simbolično označio zvanični početak rada Južnih vesti.Svega nekoliko meseci kasnije, 5. maja, upravo taj tekst je dobio godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo. Bila je to prva novinarska nagrada ikada u Srbiji dodeljena za novinarski tekst objavljen na internetu.

U međuvremenu su sa preko milion poseta mesečno Južne vesti postale najčitaniji portal sa juga Srbije i jedan od najcitiranijih u zemlji, prepoznatljiv po pisanju o korupciji.

Upravo zbog kritičkog izveštavanja o raznim zloupotrebama novinari Južnih vesti sve češće primaju pretnje smrću, zbog čega je nekoliko osoba pravosnažno osuđeno.

Južne vesti su prvi internet portal u Srbiji koji je priznao nadženost republičkog Saveta za štampu, a jedan su od retkih medija koji nikada nije kažnjen za kršenje Kodeksa novinara, niti je protiv njih ikada podneta prijava.

Uz brojne novinarske nagrade dodeljene članovima redakcije, priznanje kvaliteta i kredibiliteta pokazuju i brojne stručne analize najvećih svetskih organizacija.
Tako je Svetska asocijacija medija i izdavača je u svom izveštaju „Moderacija komentara: Najbolja iskustva“ 2013. godine deo prakse Južnih vesti uporedila sa medijskim gigantima kao što su BBC, Rojters i Njujork tajms.

Ubrzo nakon toga, nemačka Dojče Vele Akademija je 2014. godine uz RTV Vojvodine označila Južne vesti kao svoje strateške partnere u Srbiji.
Od 1. decembra 2014. godine Južne vesti su zvanično dopisništvo TV B92, a od decembra 2015. i televizije „Prva“.

Redakciju Južnih vesti trenutno čini više od 20 novinara, od kojih je većina mlađa od 30 godina.

   • Ostavi komentar