Joca Ristić, sportista i humanitarac

Eko Taxi Vranje

Joca Ristić, koordinator Omladinske škole Fk Dinamo, pokrenuo je do sada četrdeset šest humanitarnih akcija, na kojima je prikupljan novac najčešće za bolesnu decu.– Moj cilj je da kod dece probudim nešto pozitivno, da ih pokrenem, da nauče da prepoznaju ljudske vrednosti. Želim da im ostane u sećanju da smo ostavili konkretne rezultate iza sebe, ne samo na terenu – ističe Joca Ristić, koji se fudbalom bavi od 1987. godine.

Nekadašnji fudbaler, sada kao trener znanje prenosi na decu, ali ih uči važnijoj stvari, da pomognu ljudima kojima je pomoć potrebna.

– Prva naša akcija bila je u sklopu Memorijalnog turnira posvećenom Miši Popoviću, velikom sportisti, igraču i pedagogu. Spojiti sport sa humanitarnim radom, nema bolje stvari od toga. Organizovali smo akciju za Anu Ilić, „Zagrli za retke bolesti“, akciju za Marka Zlatanovića, za Vranjsko pozorište – kaže Ristić.

Uz pomoć pozorišta, dodaje, organizovane su dve akcije i predstave „Mečka“ i „Vuk i sedam jarića“.

– Organizatori smo i edukativnih akcija „Stop vršnjačkom nasilju“, podržali smo Aleksin zakon, gde se novac nije sakupljao. Najedukativnija akcija bila je „Drug nije meta“.

Joca je na sopstvenoj koži osetio nemoć čoveka kada mu se dogodi nešto loše, i koliko je ljudima teško da se bore sami, bez ičije pomoći. Naime, pre nekoliko godina posle treninga na nogu mu se obrušio zid u Sportskoj hali.

– Osim toga, moj mlađi sestrić rođen je sa autizmom, pa sam i na primeru rođene sestre video koliko je teško. Raduje me jer su rezultati napretka vidljivi, što mi budi u meni volju da nastavimo – kaže Joca Ristić, koordinator Omladinske škole FK Dinamo, dugogodišnji trener i nekadašnji fudbaler.  • Ostavi komentar