JANKOVIĆ: Najranjivija su prava „običnog“ čoveka

Eko Taxi Vranje

Iskoristite vaše pravo da ukažete na nepravilnosti i da zatražite da organi vlasti budu efikasniji: sa sinoćnje tribine u Vranju (Foto: Vranjske), Gosti su više od dva sata odgovarali na pitanja građana koji su iznosili pritužbe na rad policije, pravosuđa, gradske uprave i drugih organa u Vranju (Foto: Vranjske)

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je u četvrtak uveče na tribini u Vranju da je danas u Srbiji, u pogledu poštovanja ljudskih prava, „najranjiviji običan čovek“ koji ne zna kome da se obrati ako ga izdaju institucije koje su dužne da mu pomognu.– Posebno su ranjivi siromašni, deca, mladi, nacionalne manjine…

Ipak, najradije bih da se okrenemo budućnosti.

Iskoristite vaše pravo da ukažete na nepravilnosti i da zatražite da organi vlasti budu efikasniji.

I budite uporni u tome – kazao je Janković.

On je dodao da su ekonomske nedaće i manjak pravne sigurnosti obeležili prethodnih godinu dana u državi.

– Kad para ima malo, treba da se troše racionalno i transparentno.

Sa druge strane firme i pojedinci duguju veliki novac, ne plaćaju račune i porez, pa postavlja pitanje da li su propisi i zakoni isti za sve – istakao je Janković na tribini pod nazivom „Prava građana u Srbiji – na papiru ili u stvarnosti“, održanoj u Skupštini Grada Vranja.

Janković je prisutnim građanima rekao i da se prilikom boravka u Vranju sastao sa zamenikom gradonačelnika Igorom Andonovim i višom tužiteljkom Danijelom Trajković koji su izrazili želju i potrebu da sarađuju sa kancelarijom republičkog ombudsmana.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava izjavio je na tribini da ljudi gube nadu da nešto mogu da promene, ali da to nije ispravno razmišljanje i pravi put da bi se došlo do pravne sigurnosti i vladavine prava.

– Pravosuđe ne funkcioniše, postupci predugo traju, nije isti odnos predstavnika pravosuđa prema zakonu u Vranju i gore u Subotici, što nije dobro.

Zato treba uvoditi nove reči kao što su vladavina prava i pravna sigurnost, da bismo spoznali načine za ostvarivanje sopstvenih prava – kazao je Antonijević.

I zamenik gradonačelnika Andonov bio je učesnik tribine, a Janković i Antonijević odgovarali su preko dva sata na konkretna pitanja prisutnih građana i pokušavali da pruže smernice kako bi građani mogli da reše višegodšnje probleme koje imaju u kontaktu sa državnim organima.

Nekima je obećana i konkretna pomoć kancelarije ombudsmana.

Na skupu je bilo evidentno odustvo vrha vlasti.

Nije prisustvovao nijedan viši, ni niži funkcioner SNS, niti bilo koje druge stranke iz vlasti, a nije viđen nijedan funkcioner socijalista, niti bilo koji lider opozicije.

D. Pešić  • Ostavi komentar