Jak zemljotres u Skoplju, treslo se i Vranje

Eko Taxi Vranje

Pet stepeni rihtera: epicentar u okolini Skoplja

Zemljotres magnitude pet stepeni po Rihterovoj skali dogodio se u 15.10 u Skoplju, a podataka o eventualnim posledicama još nema, rekli su u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije.Zemljotres je uznemirio i žitelje Vranja, posebno one koji žive na višim spratovima.

Epicentar je bio na dubini 10 kilometara u okolini Skoplja, a glavni grad Makedonije jutros su takođe pogodila dva slabija zemljotresa snage 3,7 i 2,3 stepena, rekao je agenciji Beta dežurni seizmolog Dejan Dragojević.

– Potres snage pet stepeni osetio se i u Vranju, Kruševcu, Zaječaru, Nišu pa i Beogradu, uglavnom na višim spratovima – rekao je Dragojević i dodao da o eventualnoj šteti još nema podataka.

Prvi potres u Skoplju osetio se jutros u 6.58, a drugi, slabiji, u 6.59, sa epicentrom tri kilometra severoistočno od Skoplja na maloj dubini od dva kilometra, kod sela Creševo.

Prirodno-matematički fakultet u Skoplju saopštio je da je jači bio magnitude 3,9 stepeni po Rihterovoj skali.

Lokalni mediji su preneli da su zemljotresi uznemirili stanovništvo, a seizmolozi su rekli da nema mesta panici.

Podsetimo da je 26. jula  1963. godine Skoplje pogodio katastrofalni zemljotres u kome je nastradalo preko 1.000 stanovnika glavnog grada Makedonije, a oko 3.000 je zadobilo lakše i teže povrede.

R. Irić  • Ostavi komentar