Izložba „Mozaik – praksis“

Eko Taxi Vranje

Rugovska klisura, Motiv

Izložba mozaika, crteža i printova  “Mozaik- praksis“ autorke Olivere Gavrić Pavić, magistra slikasrtva iz Beograda, biće otvorena večeras u 19:30 sati u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.Reč je o istoimenom projektu  koji je  je osmišljen  kao podrška promociji knjige “Mozaik u Srbiji 1950 – 2015.“ koja je izašla iz štampe zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, po konkursu  za kapitalna dela za 2015.

Izložba, inače pokazuje primere savremene mozaičke prakse kroz različite pristupe.

Radi se o sagledavanju mozaika kao slike, reljefa ili skulpture, zatim o kategorizaciji ovih dela prema koloritu i prema metodama izrade, što u krajnjoj liniji dovodi do različitih  mozaičkih poetika.

Izložbu čini  28  dela   nastalih od  1991. do 2016. godine.

Nakon otvaranja izložbe autorka Olivera Gavrić Pavić održaće i predavanje  pod nazivom :“Pregled istorije  savremenog mozaika u Srbiji“ kao skraćeni prikaz knjige “Mozaik u Srbiji 1950-2015.“  uz  prateću video prezentaciju. Predavanje sadrži koncizan istorijski pregled savremenog mozaika u Srbiji od “zlatnog doba“ Titove Jugoslavije, unutrašnje dekoracije SIV-a u Beogradu i sličnih projekta širom Srbije do danas.

S.C  • Ostavi komentar