IZBOR PREDSEDNIKA VIŠEG SUDA: VSS u utorak donosi odluku o kandidatimaDa li će dobiti predsednika posle sedam godina v.d. stanja: Viši sud u Vranju (Foto: Vranjske)

Na sednici Visokog saveta sudstva (VSS), koja je počela u utorak od 9 časova, trebalo bi da bude predložen kandidat za predsednika Višeg suda u Vranju čije će ime biti prosleđeno Skupštini Srbije na odlučivanje.Donošenje odluke VSS o podnetim prijavama kandidata za vranjski sud je sedma od predloženih dvadeset osam tačaka dnevnog reda.

Na oglas objavljen u „Službenom glasniku RS“ 22. jula ove godine javilo se petoro kandidata – sudije krivičari Višeg suda u Vranju Dragana Ilić Marković, Tatjana Mihajlović Jovanović, Saško Aleksandrić, i kao novi kandidat Nada Čović iz istog suda, inače sudija krivičar za prethodni postupak.

Peti kandidat koji se javio na konkurs je sudija Višeg suda u Leskovcu Nebojša Stojčić koji navodno, prema nekim spekulacijama, ima najveće šanse da prođe „sito“ VSS.

Dosad su tri konkursa za izbor predsednika Višeg suda u Vranju bila nesupešna jer VSS nije hteo da da podršku kandidatima koji su se prijavljivali.

Uz Leskovčanina Stojčića, dosad su na konkursima VSS učestvovali aktuelni v.f. predsednika Višeg suda u Vranju Dragan Stefanović (ovog puta odustao od kandidature jer mu se bliži odlazak u penziju), Aleksandrić, te koleginice Ilić Marković i Mihajlović Jovanović.

VSS je tri puta odbijao sve prijavljene kandidate sa obrazloženjem da „nisu ostavili utisak na komisiju VSS da bi uspešno mogli da rukovode Višim sudom u Vranju“.

Sa četvoro starih kandidata i Čovićkom kao novim u periodu između raspisivanja konkursa i odluke VSS opet su obavljeni razgovori i analizirani programi rada suda koje su kandidati predložili.

Predsednik VSS Dragomir Milojević izjavio je prilikom jedne posete vranjskom sudu, između dva neuspešna kon kursa, da je VSS-u teško da odluči „kada četvoro kandidata iz tog suda ne mogu međusobno da se dogovore ko će od njih biti jedan zajednički kandidat, već se svi kandiduju“.

I ovog puta vranjski sud ima četiri kandidata.

Viši sud u Vranju od 2009. godine nema predsednika i nalazi se u v.d. stanju.

Pre toga, v.d. stanje trajalo je i u periodu 2001-2005. godina.

D. Dimić  • Ostavi komentar