Ivica Tončev državni sekretar u MIP-u

Eko Taxi Vranje

Ivica Tončev, poslanik SPS-a, danas je, kako saznaje portal Vranjske,  imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Vlade Republike.Ivica Tončev rođen je 17. novembra 1968. godine u Nišu. Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ završio je u rodnoj Surdulici. U Surdulici je završio i Tehničku školu „Nikola Tesla“. Visoko obrazovanje stiče studijama na Megatrend univerzitetu, Beograd na smeru poslovna administracija i menadžment. Na Fakultetu za menadžment istog univerziteta stekao je zvanje diplomiranog master menadžera.

Pre ulaska u politiku uspešno se bavio preduzetništvom u Austriji. Od 2008. godine stupio je na državne funkcije u Republici Srbiji. Prethodno je ušao u članstvo Socijalističke partije Srbije, dok je partija bila u opoziciji.

Od 2008. do 2012. godine nalazio se na mestu savetnika za evropske integracije Ivice Dačića, prvog potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova. Nakon toga postao je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Vlade Srbije. Za to vreme se nalazio i na mestu izaslanika predsednika Vlade zaduženog za jačanje bilateralnih veza Srbije i Bugarske.

Funkciju savetnika za nacionalnu bezbednost je obavljao do parlamentarnih izbora 2014. godine nakon čega je ostao angažovan u Vladi Srbije kao savetnik za dijasporu i ekonomsku diplomatiju prvog potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

U međuvremenu je bio i član Narodne skupštine Republike Srbije u sazivu 2012 – 2016 s tim da je početkom 2013. godine odlučio da podnese ostavku na poslaničku funkciju ne želeći da se nađe u sukobu interesa zbog obavljanja savetničke funkcije u Kabinetu predsednika Vlade. Tokom poslaničkog mandata (maj 2012 – januar 2013) Ivica Tončev je bio aktivan kao član nekoliko skupštinskih odbora, Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Kao narodni poslanik nalazio se čelu poslaničke grupe prijateljstva Austrije i Srbije. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine Ivica Tončev je ponovo izborio poslanički mandat obzirom da se nalazio na 23. mestu na listi Socijalističke partije Srbije koja je prema preliminarnim rezultatima RIK-a osvojila 29 poslaničkih mandata. Nakon konstituisanja novog skupštinskog saziva Ivica Tončev je postao član tri skupštinska odbora. Radi se o Odboru za odbranu i unutrašnje poslove (član), Odboru za spoljne poslove (zamenik člana) i Odboru za dijasporu i Srbe u regionu (zamenik člana).

 

   • Ostavi komentar