Isplaćeno 10 miliona zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku

Eko Taxi Vranje

 Osnovni sud u Vranju isplatio je u 2016. godini 10 miliona dinara po rešenjima koja su doneta zbog povrede prava stranaka na suđenje u razumnom roku, potvrdila je portparolka suda Aleksandra Tošić-Arsić.

– U vanparničnoj materiji, u predmetima sa oznakom „P4“ koja se tiče suđenja u razumnom roku, znatno je povećan priliv i ukupan broj predmeta u 2016. godini u odnosu na godinu pre.

U izvršnoj materiji bilo ih je 2.088,  u krivičnoj 13, parničnoj 47, u ostalim materijama i manje.

Ukupno je bilo 2.159 predmeta, od čega je rešeno 1.479, a ostalo je nerešeno 680 predmeta – rekla je Tošićeva.

VRANjE Sudanije u „razumnom roku“

Na osnovu rešenja kojim se utvrđuje povreda ovog prava, stranka ima pravo na određenu neimovinsku štetu koja se ostvaruje neposredno pred našim sudovima, pojasnio je predsednik suda Stojadin Stanković.

– Postoji određeni broj donetih rešenja koji nije naplaćen.

Takođe, od početka godine, dakle za dvadesetak dana, imamo oko 200 novih prigovora zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Naknade su po novim propisima mnogo veće i isplaćuju se u rasponu od 300 do 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, u zavisnosti od dužine trajanja postupka.

U narednom periodu, moramo posebno obratiti pažnju na skraćenje postupaka, jer imamo alarmantnu situaciju kod izvršnih predmeta – kazao je Stanković.

 

 

   • Ostavi komentar