Intervju u pokušaju sa Igorom Živkovićem, načelnikom PU Vranje

Eko Taxi Vranje

Živković: Očuvana stabilnost

Na početku „literarnog sastava“, načelnik se pohvalio da je u prvih jedanaest meseci ove godine, kao i prošle godine, na području Policijske uprave u Vranju „očuvano stabilno stanje javne bezbednosti, kao i lična i imovinska sigurnost građana“. Već ovo je dovoljno da malo bolje obavešteni Vranjanac „skoči iz stolice“ i izrazi neslaganje.U periodu od januara do novembra 2016. godine registrovano je ukupno 1.395 krivičnih dela, dok je u istom periodu prošle godine registrovano 1.567 krivičnih, što je smanjenje za 172 dela ili 10,98 odsto – hvali se Živković.

A, eto, baš bi javnost volela da zna kako je to bezbednost „stabilna“, a da vrlo često imamo policijska saopštenja (u tri rečenice) iz kojih se vidi da neko nekog u ovom gradu bije. Vidi se da to uglavnom prolazi bez posledica, jer se isti tipovi vraćaju na ulicu, u kafiće i ponovo biju. U tim saopštenjima često vidimo termin „učestvovanje u grupnoj tuči“, kako zakon i policajci eufemistički definišu situaciju u kojoj mnogo njih prebije jednog, dvojicu. Zašto nema policajaca u blizini kritičnih tački – kafana i kafića gde po pravilu za vikend ključa krv nervoznih momaka pomešana sa alkoholom – nema odgovora.

Ko razbija ugostiteljske objekte, da li ih uopšte razbija, kome smeta istaknuta firma jednog noćnog kluba, treba li neki ljudi i svi mi zajedno da budemo zabrinuti zbog postojanja civila koji preuzimaju poluge primene sile od države (policije), redakciji nije pružena prilika da pita.

Kompletan tekst čitajte u štampanom izdanju Vranjskih  • Ostavi komentar