I SNS zapošljava lekare po stranačkom ključu

Eko Taxi Vranje

Primljeni lekari Milenković i Milovanović sede u drugom redu (drugi i treći s desna) na sednici Saveta za zdravstvo SNS (Foto: SNS Vranje), Dokaz da je oglas neophodno objaviti na sajtu ministarstva i kada se zdravstveni radnici primaju , Prekršen Poseban kolektivni ugovor: Jovica Stojanović, predsednik Novog sindikata u ZZJZ (Foto: Vranjske)

Direktor Zdravstvenog centra (ZC) Vranje Dragan Veličković (SNS) „povukao“ je ovih dana sa tržišta rada i privremeno zaposlio u ustanovi sedamnaestoro zdravstvenih radnika, među kojima petoro lekara i jednog stomatologa, od kojih su dvojica sigurno članovi SNS.Reč je o Stefanu Milenkoviću, koji je primljen na određeno vreme u ambulanti Vranjskoj Banji, te Danijelu Milovanoviću koji je navodno već bio radno angažovan kao mrtvozornik, a sada je primljen na zamenu na Odeljenju PTO.

Dvojica pomenutih lekara su članovi SNS, jer se na fotografiji sa poslednjeg sastanka Saveta za zdravstvo te stranke u Vranju vide kako sede jedan do drugog i učestvuju u radu saveta (vidi sliku).

Na određeno vreme zaposlena je i Danka Milovanović, supruga predsednika Opštinskog odbora SNS u Vranjskoj Banji Tomislava Milovanovića.

Ona je radila u Medicinskoj školi kao predavač, a sada je primljena na zamenu, do povratka Igora Andonova kome je radno mesto zamrznuto dok se nalazi na funkciji zamenika gradonačelnika.

Ne nameravamo da vladamo sami

Predsednik Novog sindikata u Zavodu za javno zdravlje Jovica Stojanović, kome je ova materija poznata jer se nalazi na čelu savetodavnog tela za kadrovska pitanja pri ZC, kaže da se, osim što je stranački obojen, prijem novih lekara i poveće grupe medicinsog i nemedicinskog osoblja na određeno vreme kosi sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove.

– Član 7 Posebnog kolektivnog ugovora predviđa obavezu poslodavca da, nakon donete odluke o potrebi zasnivanja radnog odnosa, „raspiše javni oglas u skladu sa kadrovskim planom zdravstvene ustanove koji donosi ministar zdravlja“.

Direktor, uprkos ovoj odredbi, nije raspisao javni oglas, a primio je ljude.

Ta obaveza postoji i kad se kandidati primaju na određeno vreme, što se vidi iz člana 8 Posebnog kolektivnog ugovora.

Odluku o potrebi zasnivanja radnog odnosa je morao da oglasi kod Nacionalne službe za zapošljavanje, da je dostavi ministru zdravlja radi objavljivanja na internet stranici Ministarstva zdravlja, a nije – navodi Stojanović.

U oglasnom prostoru na veb sajtu Ministarstva zdravlja Srbije, vidi se da zdravstvene ustanove iz cele države svakodnevno objavljuju oglase i kada radni angažman na određeno vreme predstavlja „zamenu do povratka odsutnog zaposlenog na rad“ (vidi skrinšot oglasa Doma zdravlja iz Kikinde).

Dobro obavešteni izvori iz ZC govore o tome da je većina ostalih koji su primljeni na određeno vreme u ovom turnusu u bračnim, rođačkim ili prijateljskim odnosima sa čelnicima SNS u Vranju.   • Ostavi komentar