I dalje nepoznat uvoznik špijunske opreme iz Vranja

Eko Taxi Vranje

Tri sedmice posle zaplene pošiljke špijunske opreme na graničnom prelazu Šid, namenjene uvozniku iz Vranja, još uvek je nepoznato kome je bila namenjena.U Upravi carina za portal Vranjskih ne žele da bilo šta dodaju osim onoga što su već saopštili na svom zvaničnom veb sajtu u vezi sa zaplenom ove robe koja se ne sme uvoziti bez odobrenja Ministarstva trgovine, a bila je sakrivena među bižuterijom i nakitom.

– Prekršajni postupak pred nadležnim sudom je u toku, a sve relevantne informacije u vezi sa ovim slučajem već smo dali u saopštenju za medije – rekla je Snežana Kondić iz Grupe za odnose s javnošću Uprave carina.

Zorica Marinković Ilievski, predsednica Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici, nadležnog za područje Šida (grada u čijem je carinskom skladištu tajna pošiljka otkrivena), izjavila je da u evidenciji tog suda ne postoji zaveden takav predmet.

– Jedna je varijanta da je zahtev stigao kod nas, ali da nije došao na red za zavođenje.

Ali, imajući u vidu da je to bilo 30. novembra, onda je moguće da predmet još nismo ni dobili od Carinarnice u Novom Sadu, koja zahteve dostavlja našem prekršajnom sudu. Jer, nekad ih dobijemo dva, tri meseca posle događaja.

Zaključak je u svakom slučaju da prekršajni postupak nije ni počeo, pa ne znamo detalje – kazala je Marinkovićeva.

Carinici u šidskom skladištu, otvarajući lažno deklarisane pakete iz jedne palete namenjene uvozniku u Vranju, pristigle iz smera Hrvatske, pronašli su 30. novembra aparate za ometanje i presretanje frekvencija, auto ometače GPS signala, uređaja i lokatora za praćenje, aparate za otkrivanje prislušnih uređaja, mini kamere skrivene u daljinski upravljač za auto, zakačaljku za garderobu, ručni sat, hemijsku olovku, protivpožarni alarm, naočare policijske palice, elektro šokere (tejzere) sa punjenjem i pratećom opremom.

Vrednost opreme procenjena je na 10.000 dolara.  • Ostavi komentar