Grad Vranje i dalje duguje 2,4 miliona Ugostiteljstvu za narodnu kuhinju

Eko Taxi Vranje

Grad svojevremeno preuzeo obavezu da iz namenskih sredstava budžeta plaća obroke: Narodna kuhinja u Vranju (Foto: Vranjske)

Policijska istraga i izveštaj PU Vranje iz marta ove godine pokazao je da Grad Vranje duguje Ugostiteljskom preduzeću (UP) 2,4 miliona dinara za pružanje usluga „pripreme i izdavanja kuvanih obroka“ korisnicima Narodne kuhinje u Vranju.Ugovor pod brojem 130/7 od 24. juna 2013. godine predviđao je da Crveni krst plaća ove usluge u roku od 45 dana od dana prijema faktura, „koristeći namenska sredstva budžeta Grada Vranja“, pa se kao jedan od potisnika ugovora pojavio i tadašnji gradonačelnik Zoran Antić.

Potom su ugovorne strane – Grad Vranje, Crveni krst i UP Vranje – marta 2014. zaključili drugi ugovor za 600 obroka dnevno (prvi je bio za 450), pod istim uslovima.

Uvidom u analitičke kartice, inspektori Odeljenja kriminalističke policije ustanovili su iz faktura da je dug iz godine u godinu rastao i da zaključno sa martom 2016. iznosi 2,4 miliona dinara, o čemu svedoče analitičke kartice (konto 43100) Crvenog krsta Vranje za period 1. januar – 22. mart 2016. godine, te analitičke kartice UP (na kontu 2020) u periodu 2012-2015.

Gradski većnik za budžet i finansije Ivan Stanković potvrdio je portalu Vranjske da ovaj dug iz vremena prethodne vlasti i dalje stoji.

– Dok je UP radilo, dok im je račun bio „prohodan“, ta vrsta usluge se naplaćivala razmenom naloga na ime dugovanja UP za porez za imovinu, zaštitu živtne sredine i firmarinu.

Od momenta kada su upali u blokadu (ona na današnji dan prema pdoacima NBS iznosi 119 miliona dinara,p.a), više nisu mgoli da se razmenjuju nalozi i nagomilao se dug.

Kad bi se teoretski račun UP oslobodio duga, pošto on i onako duguju Gradu Vranju za navedene obaeze, izvršili bismo razmenu naloga i tako bi ta naša obaeza bila regulisana.

Dok se to ne desi, dug će stajati – kazao je Stanković u izjavi za portal Vranjske.

Iz države su, međutim, najavili mogući stečaj za UP Vranje, kako bi se od prodaje dela imovine namirili poverioci, a potom bi ostatak preduzeća bio prodat parcijalno, za šta postoji interesovanje nekoliko kupaca.

D. Dimić   • Ostavi komentar