GORUĆI PROBLEMI OSOBA SA INVALIDITETOM

Eko Taxi Vranje

– Tri goruća problema koje ima Udruženje osoba sa invaliditetom su: kiosk za fotokopiranje u centru grada, nedostatak prostorija, i nepostojanje lifta za osobe sa invaliditetom u zdanju Skupštine Grada, gde i invalidi, kao i svi ravnopravni građani Vranja, završavaju svoje administrativne poslove – kaže Srđan Trajković, predsednik Udruženja osoba sa paraplegijom Vranje.Inače, 3. decembra obeležava se Svetski dan osoba sa invaliditetom, te je obeležen i u Vranju, tradicionalno, od 2003. godine.

– Bilo nas je 24 – kaže Trajković – a Udruženje broji skoro 100 članova; u neka dobra vremena, ovom obeležavanju je prisustvovalo i po 80-90 ljudi.

 

Zrelo je za policiju

Tada smo imali i svoju prostoriju, sada ni to nemamo; imamo kiosk kao donaciju EU Progresa, ali na periferiji, i nikako da se nađu četiri (!) kvadrata u centru, koji je pretrpan nelegalnim objektima, za dva radna mesta za osobe sa invaliditetom u tom kiosku, a zamislite šta bi to značilo za nas, imamo kiosk, imamo opremu, imamo ljude, ali nemamo lokaciju; i kako bez lifta doći do gradske administracije, a naši članovi su 90 posto u invalidskim kolicima, kako da naši predstavnici tamo prisustvuju sastancima koji su od vitalnog značaja za Udruženje.

Juče smo uspostavili direktan kontakt sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja, preko savetnika ministra Vulina, Milenka Nikića, i dogovoreno je da u najskorije vreme lično ministar primi našu petočlanu delegaciju, da iznesemo naše probleme.

– Inače – nastavlja Trajković – sa aktuelnom vlašću u Vranju imamo dobar kontakt, za razliku od prethodne; sa gradonačelnikom, dr Slobodanom Milenkovićem naša delegacija videla se dva puta zvanično, a više puta ja lično nezvanično, i dobili smo obećanja da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se naši problemi reše.

G. M. A.  • Ostavi komentar