GLOVACKI: Vranjski teatar među pet najboljih u SrbijiPozorišni kritičar i dramaturg, novinarka i urednica kulture u Radio Beogradu 202 Aleksandra Glovacki, uvrstila je vranjsko pozorište „Bora Stanković“ među pet najboljih pozorišta u 2016. godini.U svojoj emisiji „Ars Artifeks“, nakon reči o JDP-u, Novosadskom pozorištu, NP Sombor i NP Subotica, Aleksandra Glovacki je govorila i o vranjskom teatru.

– Primer onog feniksa iz pepela, i bukvalno i metaforički, je vranjsko pozorište.

Već petu godinu podstanari su Doma Vojske, gde igraju u običnoj balskoj sali.

Pa, ipak, posle dve odlične predstave, a reč je o „Tri sestre“ Čehovljeve i Beketovoj „Igri“, Vranjanci oduševljavaju i treći put, sa svojom najnovijom premijerom, „Ružom uvelom“, po tekstu Jelene Mijović i po pripovetkama i motivima proze Bore Stankovića, a u režiji Milana Neškovića.

Kao što je u „Beloj kafi“ u Narodnom pozorištu izuzetno uspešno i na nov način otključao Aleksandra Popovića, tako i ovom kamernom predstavom Nešković uspeva da svet Bore Stankovića pretoči u značenjski bogato, a scenski svedeno postdramsko čitanje.

Nema muzike, nema različitih svetlosnih štimunga, nema lažljivih iluzija – samo reč koja se izgovara, a kada se život otme u neželjenom pravcu, tada nastupaju tišine, nemuštost, odustajanje od reči.

I pesma slobodne Ciganke.

Neka nam pozorište i na dalje ostane pesma slobodne Ciganke – rekla je Glovacki.  • Ostavi komentar