FREEMUSE: Napadi na Stojkovića POLITIČKI MOTIVISANICenzura koju sprovodi vlast, najčešće u suptilnoj i prikrivenoj formi, jedan je od najvećih izazova za umetnike u Srbiji, stoji u izveštaju “Stanje umetničkih sloboda” međunarodne organizacije za ljudska prava Freemuse.Nakon obimne analize sprovedene na 673 slučaja kršenja umetničkih sloboda Freemuse je došla do toga da su slučajevi cenzure u najvećem broju inicirani i sprovođeni od strane SNS koja, od kad je na vlasti, kontroliše gotovo sve sfere političkog, društvenog i kulturnog života u Srbiji.

Ova organizacija posebno je istakla slučaj urednika portala Info Vranjske Saše Stojkovića, novinara i glumca iz Vranja.

Stojković je maja 2018. godine otpušten iz vranjskog pozorišta u kome je bio angažovan dugi niz godina, zvanično zbog nove sistematizacije, i tako postao jedini glumac u Srbiji koji je na taj način ostao bez posla.

Nezvanično, trn u oku vladarima moći bio je zbog izveštavanja o korupciji u “Vranjskim” novinama, a kasnije i zbog svog kritičkog izveštavanja na portalu Info Vranjske.

– U trenutku njegovog otpuštanja, nakon angažovanja od gotovo tri decenije i više od 100 odigranih uloga, interesantno je bilo to da su mnogo predstave u kojima je Stojković igrao i dalje bile na repertoaru. S druge strane, direktor vranjskog pozorišta Nenad Jović, demantovao je očigledne navode Stojkovićevog otpuštanja pravdajući to novom sistematizacijom i zakonom – kaže se u izveštaju Freemuse.

Iz organizacije navode da je od 2012. godine do dan danas Stojković zbog svog novinarskog rada gotovo svakodnevno izložen napadima i pritiscima, uglavnom od lokalnih članova SNS-a.

Da ovaj slučaj nije usamljen i da u Srbiji svako ko se drzne da ima kritički stav prema vlasti bude u problemu, potvrđuju i ostali slučajevi koju su bili predmet istraživanja,

Novembra 2018. godine izložba karikaturista Dušana Petričića i Predraga Koraksića Coraxa “Karikature naših života” uklonjena je iz biblioteke u Lazarevcu samo dan nakon što je predstavljena javnosti.

Rukovodstvo pozorišnog festivala u Aleksincu otkazalo je prikazivanje predstave “Utopljena duša” u kojoj je glavnu ulogu igrao Sergej Trifunović, poznat po javnom kritikovanju vlasti.

Uz ove primere, Freemuse se bavila i otkazivanjem festivala fotografije u Preševu, koji nije održan takođe zbog političkih pritisaka.

A.V.  • Ostavi komentar