FOND ZA RAZVOJ Samo tri kredita Pčinjskom okrugu, nijedan Vranju

Eko Taxi Vranje

Firmi iz Preobraženja kredit od 2,5 miliona za adaptaciju poslovnog prostora, Bujanovčanima ukupno 27,5 miliona dinara za ulaganje u proizvodnju

Od osamdesetak kredita koje je na sednici Upravnog odbora u ponedeljak odobrio Fond za razvoj Srbije, samo će tri biti plasirana preduzećima u Pčinjskom okrugu.Predzeću „Blueberry farm“ d.o.o. u selu Preobraženje odobreno je 2,5 miliona dinara za adaptaciju poslovnog prostora po programu dugoorčnih kredita za podsticaj razvoju preduzetništva.

Po sopstvenim programima za podršku investicijama i nabavku trajnih obrtnih sredstva, dva kredita pripala su preduzećima u Bujanovcu.

To su Manasijević d.o.o i Termopan-Glas d.o.o. u kojima je trenutno zaposleno po deset radnika.

Predračunska vrednost investicionog ulaganja za proizvodnju građevinske stolarije u Manasijević d.o.o. je 9,5 miliona, a za ulaganje u trajna obrtna sredstva u Termoplanu 18 miliona dinara.

Od pomenutog iznosa traženih sredstava, Upravni odbor Fonda za razvoj je predložio dodeljivanje 6.000.000, odnosno 10.000.000 dinara, sa grejs periodom do 31.marta 2017. godine.

Pored postojećeg broja radnika, dobitnici dugoročnog kredita za investicije treba da dodatno zaposle još 9, odnosno 2 radnika.

Zanimljivo je da vranjskih i preduzeća, ni preduzetnika iz drugih opština Pčinjskog okruga nema ni na spisku odbijenih, što značu da nisu ni konkurisali za ove povoljne kredite.

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj, a podrška obuhvata kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava i 70 odsto kredita Fonda.

Od 103,2 miliona dinara danas odobrenih preduzetnicima koji započinju biznis, 30,9 miliona dinara je u bespovratnim sredstavima, a ostatak čini povoljan kredit Fonda.

Upravni odbor Fonda će u narednom periodu, jedanput mesečno, razmatrati sve pristigle zahteve po ovom programu.

Vranjske  • Ostavi komentar