FHP: Dragan Tomić organizovao spaljivanje leševa Albanaca u Mačkatici

Eko Taxi Vranje

,

Dragomir Dragan Tomić je tokom bombardovanja 1999. bio organizator navodnog spaljivanja leševa Albanaca u Mačkatici kod Surdulice – objavio je Fond za humanitarno pravo u svojoj publikaciji „Dosije: Uklanjanje dokaza o zločinima tokom rata na Kosovu: operacija skrivanja tela“.U ovoj knjizi navode se imena i drugih ličnosti koje su, prema tvrdnjama FHP, u „najmanje dva navrata“, 16. i 24. maja 1999. učestvovale u spaljivanju albanskih leševa:

„Za prijem i organizovanje spaljivanja leševa bili su zaduženi kako pripadnici državne bezbednosti i policije, tako i direktori preduzeća „Mačkatica“ i „Simpo“, i to: Zoran Stošić, u to vreme načelnik Državne bezbednosti za Pčinjski okrug, Bratislav Milenković, šef BIA za Vladičin Han i Surdulicu, Dragan Stanković, načelnik OUP-a u Surdulici, Miroslav Antić, načelnik BIA u Vranju, Dragan Lakićević, direktor preduzeća „Mačkatica“ i njegov zamenik Aca Djorđević, a ceo projekat rađen je uz podršku Dragomira Tomića, tadašnjeg predsednika holding kompanije „Simpo“ i visokog zvaničnika vladajuće Socijalističke partije Srbije“ – piše u publikaciji FHP.

Vranjske su u svom 389. broju januara 2005. u tekstu „Asanacija u pećima“ pisale o ovom slučaju, a FHP podseća da su se prve informacije o njemu pojavile decembra prethodne godine, kada je tadašnja direktorka FHP-a Nataša Kandić, pozivajući se na informacije dobijene iz više nezavisnih izvora, u tekstu pod nazivom „Asanacija duševnog mira“ pisala o spaljivanju leševa u aluminijumskom kompleksu Mačkatica kod Surdulice.

Tadašnji tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčevič je u aprilu 2005. godine, zajedno sa istražnim sudijom Okružnog suda u Vranju i timom sudskih veštaka, posetio fabriku Mačkatica gde su pregledane sve visoke peći i mesta gde se nalazi jalovina. Javnosti, međutim, nije poznat rezultat istrage koju je povodom ovih tvrdnji vodio Vladimir Vukčević, a do danas nijedna optužnica za prikrivanje zločina putem spaljivanja leševa nije podignuta.  • Ostavi komentar