FESTIVAL ZELENE KULTURE Studenti iz Vranja voditelji na radionicama

Eko Taxi Vranje

Manifestacija je posvećena ekologiji i kroz filmske, obrazovne i izložbene programe podstiče kulturu življenja u skladu sa zelenim vrednostima: Visoka škola u Vranju (Foto: Vranjske)

Na beogradskom Međunarodnom Green Fest-u koji se održava od 15. do 18. novembra, učestvovaće studenti Visoke škole primenjenih strukovnih studija u Vranju.Kako kaže profesorka Ivana Krulj, manifestacija je posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine, koja kroz filmske, obrazovne i izložbene programe, podstiče kulturu življenja u skladu sa zelenim vrednostima.

– Reč je o sedmom Međunarodnom festivalu zelene kulture.

Naši studenti biće u ulozi voditelja na radionicama čiji će učesnici biti đaci beogradskih osnovnih škola.

Na jednoj od radionica, studenti će ukazati na obnovljive izvore energije i njenu dalju primenu, koristeći laboratorijsku opremu koju čine solarne ćelije.

Takođe, učestvuju na radionicama koje se tiču atmosferskog pritiska i efekata koje on izaziva – rekla je za portal Vranjske profesorka Krulj.

Ona je istakla da će osnovci imati prilike da u okviru tih radionica uče o efektu staklene bašte putem zanimljivog ogleda, merenjem temperature vazduha u kome je visok sadržaj ugljen dioksida, kao i o štetnim efektima buke.

– Studenti će na kreativnoj radionici uz pomoć borove šišarke, koja ima svojstva da se različito ponaša na različitim pritiscima, napraviti pticu kao ilustraciju malog barometra za merenje pritiska.

Time će se završiti radioničarski dan sa našim studentima kao voditeljima radionica – rekla je profesorka Krulj koja u petak 18. novembra sa studentima odlazi na ovu manifestaciju.

Ona je dodala da će u Beogradu učestvovati osmoro vranjskih studenata i to u edukativnom delu festivala, a ne u takmičarskom.

Inicijator i organizator učešća studenata Visoke škole na festivalu je profesorka Jovana Džoljić koja je vodila obuku za predstojeći festival.

Festival će posetiti i drugi studenti sa svih studijskih programa zajedno sa svojim profesorima.

J. Ristić  • Ostavi komentar